КЗК: Няма картелно споразумение на пазара на горива

06.08.2009 | 14:09
по статията работи:
Цените на дизеловото гориво в България са най-ниски в България спрямо всички нови страни членки на ЕС през 2008 г.
КЗК: Няма картелно споразумение на пазара на горива

През 2008 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство по повод серия коментари в пресата и други средства за масово осведомяване, както и сигнали и искания от различи стопански, политически и други субекти относно наблюдаваното в страната увеличение на цените на горивата през първата половина на 2008 г.

Сигналите съдържаха твърдения, че цените на горивата в България са по-високи от страните членки на ЕС, а цените на дребно на бензиностанциите са еднакви, което е следствие на картелни споразумения на пазара на горива. Тъй като в сигналите не се съдържаха конкретни доказателства, КЗК предприе проучване на търговските практики на участниците на пазара, като изиска пълна информация относно цените, маркетинга и договорите от ответните страни по производството, сдружение "Българска петролна и газова асоциация" и членовете й 17 петролни и газови компании, съобщават от антимонополния орган. В анализите си КЗК също използва данните от Петролния бюлетин на Главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия (ЕК) за седмичните цени, ДДС и акциз на дизелово гориво и бензин в страните членки и анализа на ЕК "Как да посрещнем предизвикателството на по-високите цени на горивата (Facing the challenge of higher oil prices), според който рязкото покачване на цените на горивата е вследствие на комплексно въздействие на факторите търсене и предлагане.

Въз основа на събраната информация, разширената технико-икономическа експертиза и направения икономически и правен анализ за периода 2005 - юни месец на 2008 г., КЗК установи, че:

  • Средните продажни цени на автомобилните горива са по-ниски от същите в страните членки на ЕС. Например, нетните цени на едро за 1000 л (без акциз и ДДС) дизелово гориво са най-ниски в България за 2008 г., спрямо всички нови страни членки. Изключение прави седмицата от 25 февруари и 19 май, където цената е по-висока от тази в Словения. В края на периода цената на едро в България достига равнището и се изравнява с цените в останалите страни. При сравняване на цените на едро на горивата в България със средните цени в Европа 15 и Европа 27, отново се потвърждава извода, че цените в България са най-ниски за изследвания период, като разликата се движи от 100 до 200 евро на 1000 литра спрямо средните цени.
  •  Значително влияние, 40-50% върху размера на цените, оказва стойността на акциза и ДДС. Стойностите на акциза и ДДС за България са по-високи от тези в редица страни, като например Кипър, Гърция, Испания, Литва, Латвия и др.
  • Пазарът на дребно е с ясно очертана олигополна структура. Първите четири предприятия "Лукойл България", "Петрол", ОМВ и "Шел" притежават общ пазарен дял над 80% както на база приходи от продажби, така и на база брой бензиностанции.
  • Пазарът се характеризира с ценова прозрачност, уеднаквени цени на дребно и сходна динамика на цените за изследвания период.
  •  Рязкото покачване на цените на дизела и бензина през изследвания период е в паралел с ръста на цените на суровия петрол.

От анализа на цените на дребно на основните вериги бензиностанции се установи сходство на цените и еднакъв тренд на изменение на цената за периода. Следвайки практиката на Европейската Комисия и Съда на Европейската Общност, КЗК прие, че наличието на ценови паралелизъм на пазара на горива на дребно, с изразена олигополна структура, не е достатъчно доказателство, за да се установи наличие на картелно споразумение на пазара. Писмени или други косвени доказателства за осъществени срещи, договорки и споразумения за поддържане на еднакви цени не бяха открити или представени от нито един участник на пазара или заинтересована страна.

Своето заключение за липса на доказателства за злоупотреба с господстващо положение Комисията направи след като оцени разликата между производствената стойност и продажната цена на отделните видове автомобилни горива, произвеждани от рафинерията. Според показателите маржът на печалба на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за периода 2005 г. - май 2008 г. не е необосновано висок по смисъла на чл. 18 от ЗЗК (отм.)

Комисията също така отчете технологията на верижно свързаното производство на автомобилните горива и относително неизменното съотношение между различните видове горива, които се получават при преработката на единица суровина (суров петрол).

КЗК наред с това анализира механизма на определяне продажната цена на автомобилните горива, използван от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и установи, че цените, по които рафинерията продава продуктите си, се определят на база международните котировки на Platt's European MarketScan. Бюлетинът Platt's European MarketScan се изготвя и публикува от компанията McGraw-Hill Company чрез усредняване на стойностите на изтъргуваните за конкретния ден горива. От бюлетина е видно, че ценовата динамика на готовата продукция на "Лукойл" следва динамиката на цените на международните пазари.

На следващо място Комисията оцени компонентите формиращи цената, по която "Лукойл България" ЕООД продава автомобилните горива в страната - цената на закупуване, транспортните разходи, оперативните разходи и печалбата. Констатациите на КЗК се базират на експертното заключение на извършената за целта технико-икономическа експертиза.

Цялото решение можете да намерите на сайта на КЗК на адрес www.cpc.bg
(Забранени споразумения, Злоупотреби - Практика).

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...