МС одобри Средносрочната фискална рамка за 2010-2013 г.

26.08.2009 | 14:34
по статията работи:
Документът съдържа 6 аспекта, касаещи заплатите и пенсиите
МС одобри Средносрочната фискална рамка за 2010-2013 г.

Министерският съвет одобри Средносрочната фискална рамка и основните допускания за периода 2010-2013 г. За първи път стратегическият документ покрива целия мандат на правителството и осигурява обезпечаване на политиките и приоритетите в отделните сектори, съобщиха от правителствената информационна служба, цитирани от Агенция "Фокус".

Утвърждаването на документа осигурява необходимото време за дискусии, приоритизиране и вземане на решения от правителството. Той очертава четири основни цели на икономическата и фискална политика: подобряване на благосъстоянието на гражданите на България; запазване на стабилността на валутния борд при сегашния фиксиран курс на лева към еврото; ориентиране на публичните разходи в посока стимулиране на икономическия растеж в съответствие с обновената Лисабонска стратегия; подобряване на инвестиционния климат в страната.

Средносрочната фискална рамка за периода 2010-2013 г. има шест основни аспекта:

  1. Увеличаване на добавката към пенсиите за трудова дейност на преживелия съпруг/съпруга от 20 на сто до 40 сто по чл. 84 от КСО.
  2. Поетапно въвеждане на ежемесечна добавка за старост към личната пенсия или към сбора от пенсиите на лицата над 75-годишна възраст в размер на 50 лв.
  3. Размерът на пенсиите за 2010 г. се запазва на нивото, достигнато през 2009 г. Финансовото отражение върху бюджета ще бъде допълнителни разходи с около 500 млн. лв. За периода 2011-2013 г. ръстът на пенсиите ще се определя в съответствие с инфлацията, осигурителния доход и заетостта.
  4. Запазване на данъчните ставки при преките данъци, което създава предпоставки за запазване на работни места и насърчаване на икономическата активност.
  5. През 2010 г. се запазват достигнатите за 2009 г. номинални размери на работните заплати в бюджетния сектор, което гарантира реалните доходи на трудово заетите. За периода 2011-2013 г. ръстът на заплатите се осигурява чрез предвидения растеж на БВП.
  6. Намаляване на осигурителната тежест за Фонд "Пенсии" с 5 процентни пункта, като за 2010 г. предвиденото намаление е с 2 процентни пункта. В случай че бюджет 2010 го позволява, се предвижда допълнително намаление с още 3 процентни пункта. Ако това не е възможно, намалението за периода за 2011-2013 г. ще бъде с по 1 процентен пункт годишно. 
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.06   891 г. – Арнулф Каринтски отблъсква викингите в битката при Лувен. 1503 г. – По време на четвъртата си експедиция до Америка Христофор Колумб претърпява...