Държавата се "самоизпързаляла" с Пловдивския панаир

08.09.2009 | 17:13
по статията работи: Апостол Апостолов
Проверка на Международния панаир в Пловдив е показала, че още преди около 2 години държавният интерес там е бил отстъпен
Държавата се "самоизпързаляла" с Пловдивския панаир
Нарушени интереси на държавата в Пловдивския панаир

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е направило проверка на Международния панаир в Пловдив. Целта на проверката е да се види как е било променено акционерното участие в Панаира, в резултат на което държавата загуби мажоритарния си дял в него и той премина под контрола на бизнесмена Георги Гергов.

Изводът от проверката е, че държавата се е "самоизпързаляла", а интересът й е останал незащитен и до днес. Това заяви днес ресорният министър Трайчо Трайков.

По време на брифинга министърът припомни детайли от хронологията на казуса. Пловдивският панаир е бил в забранителен списък за приватизация. Същевременно е имало регламентирано условие, според което дружеството ще бъде в списъка, докато не се приеме стратегия за преструктурирането му. Такава стратегия се приема с решение на Министерския съвет през 2006 година. С нея се предвижда навлизането на частен инвеститор или в случая - общинско-частно дружество, с дял 33.94%.

Държавата е загубила окончателно контрола в края на миналата година, след като Гергов е изкупил акциите от няколко собственици на реституирани имоти. В резултат на покупката той придобива 50.36% от собствеността, припомня в. "Дневник".

Министър Трайков обяви, че на общо събрание на дружеството на панаира, е бил приет нов устав, според който всички решения се взимат с мнозинство 2/3. Тоест държавата в този момент е загубила правото да влияе по-нататък върху съдбата на Пловдивския панаир. "Към днешния момент държавата има един представител в съвета на директорите на панаира, но той де факто не е представителят на държавата, защото е началникът на политическия кабинет на предишния министър. Но ние не можем да го сменим, защото за това са необходими 2/3 от гласовете", коментира Трайков.

През 2007 година е взето решение държавата да получи дивидент за финансовата 2006 година, в размер на 1.3 млн. лева. Парите е трябвало да бъдат внесени в бюджета до 15 юли 2007 г. Сумата не е изплатена и до днес, заяви министър Трайков.

Предишното ръководство на МИЕТ е изпратило сигнал до финансовото министерство. Резулти от сигнала няма. Екипът на Трайчо Трайков е изпратил ново писмо до Министерство на финансите за завеждане на иск към Панаира.

Отговорът на Георги Гергов

По повод изявлението на министъра на икономиката Трайчо Трайков за проверката в дружеството, председателят на Съвета на директорите на Пловдивския панаир Георги Гергов заяви: "Агенцията за приватизация (АП) е дала писмено становище, че промените в собствеността на Международен панаир-Пловдив не представляват приватизация, а преструктуриране на капитала".

"Самият министър Трайков отбеляза, че панаирът е бил в забранителния списък за приватизация, където е трябвало да остане до приемането на стратегия за преструктурирането му", припомня Гергов. Стратегията е приета през 2006 г. и предвижда влизането на частен инвеститор в държавната фирма. Така, от една страна, панаирът е отпаднал от списъка на предприятия с мораториум за приватизация, а от друга - собствеността се преобразува, като дялове имат държавата, община Пловдив и частният инвеститор Георги Гергов.

"Разпределянето на дивиденти не се решава от Министерския съвет, а от борда на директорите", припомни Гергов по повод на твърдението, че държавата не е получила 1.3 млн. лева дивидент за 2006 година. "Бордът е преценил, че е по-добре дивидентът да се инвестира в развитието на компанията", добави той. Според Гергов, щом държавата не е взела дивидент за 2006 г., същото се отнася и за останалите акционери.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...