Уволниха ръководството на Пристанище Бургас

09.09.2009 | 17:59
по статията работи:
Готвят се антикризисни мерки за стабилизиране на дружеството
Уволниха ръководството на Пристанище Бургас

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е освободил от длъжност изпълнителния директорът Аргир Бояджиев и Съвета на директорите на Пристанище Бургас. Назначени са нови членове: Руслан Петков, Веселин Краев и Кръстан Золумов. Днес на своето първо заседание те избраха Руслан Петков за изпълнителен директор. Той работи в порта от 1984 г. От 2001 г. до септември 2009 г. е директор „Експлоатация" в пристанище „Бургас".

Одитен доклад е констатирал вчера, че упоравлението на досегашното ръководство на пристанище „Бургас" ЕАД е довело порта до тежко икономическо състояние, съобщиха от министерството. Установено е също, че не са сключвани договори за избор на изпълнител по реда на Закона на обществените поръчки. Допуснато е разделянето на обществена поръчка, за да бъде заобиколен законът. Одитният доклад е изпратен на прокуратурата. Министър Цветков е възложил да се подготвят спешни антикризисни мерки и план за стабилизация на дружеството.

По отношение на извършените ремонти вътрешният одит прави следните констатации: 38% от договорите са сключени с фирмата "МАНТЕКС" ЕООД, ГР.Левски за 2007 г., а от 2008 г. - с "РОСИИМПЕКС", гр.Левски, като фактурите са издадени от едно и също лице - Върбан Маринов, с идентично графично оформяне и са написани с идентичен почерк, което дава основание за изразяване на одиторско мнение за свързаност при поне две от фирмите, изпълняващи договори за ремонтни дейности по програмата.

Друг извод на одита е, че приемо-предавателните протоколи за извършените ремонти за 2007 г. на обща стойност 1 170 424 лева не са подписани от членовете на комисията, представляваща Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" (ДП „ПИ") и от представителя на изпълнителя по съответния договор. Това дава основание на проверяващия да се осъмни в съдържанието на протоколите. Той е установил, че ДП „ПИ" не е издало фактура на стойност 1 272 201, както и че в част от досиетата са приложени фактури за материали на името на получател, различен от изпълнителя.

Отчетените загуби до момента са в размер на над 17 млн. лева. Собственият капитал е намалял до 1. 567 000 лв, достигайки едва 28 % от размера на Регистрирания капитал. Резервите на пристанище „Бургас" ЕАД са напълно изчерпани. Оборотният капитал на дружеството е отрицателна величина - пасивите му надвишават размера на неговите текущи активи с 1 985 000 лв.

Все още не е приключила процедурата по получаване на разрешително от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за пускане в експлоатация и нормална работа на терминал 2А. От май 2006 г. до момента той е в режим на проби, които по закон са 72-часови.

Съгласно подзаемно споразумение за обслужване на заем за проект „Разширение на пристанище Бургас", подписано на 29.12.2008 г. Министерството на транспорта плаща 1 601 722 лева за сметка на Пристанище Бургас.

Припомняме ви, че в края на миналия месец за лошото състояние на пристанището алармира бургаският депутат и началник на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков. Според него пристанището се е превърнало в "партийна хранилка".

"На всички в момента ни е известно тежкото финансово състояние на „Пристанище Бургас". То не е от вчера. Вече повече от две години резултатите на порта се влошават. Освен намалението на товарооборота, колапсът дойде и от слабия управленски подход и силно раздутия административен състав", подчертава Вълков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...