Издигаме Румяна Желева за еврокомисар по енергетиката

06.10.2009 | 17:25
по статията работи:
Имаме нужда от еврокомисар с висок авторитет и доверие в Европейската комисия. Желева за момента не отговаря на тези качества, коментира бившият премиер Станишев
Издигаме Румяна Желева за еврокомисар по енергетиката

"Нашият кандидат за еврокомисар по енергетиката е Румяна Желева. В момента провеждаме много разговори, защото да се получи такъв приоритет трябва да се получи и съгласието на другите европейски страни". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Каварна, предаде радио „Фокус" - Варна. По думите на премиера страната ни ще преговаря също и за ресорите инфраструктура и разширяване, ако не можем да получим енергетиката.

Борисов допълни, че в момента в тази връзка се водят разговори по няколко теми, сред които са енергетиката и инфраструктурата. Той допълни, че през следващата седмица ще бъдат водени разговори с Никола Саркози и Силвио Берлускони за лобито за въвеждането на български еврокомисар в енергетиката. Според Борисов до срещата на върха в Брюксел на 29 този месец, разговорите по тази тема с основните фигури в Европейския съюз вече ще бъдат осъществени.

"Нека да изчакаме. Също така трябва да имаме предвид, че България се състезава с още 14 държави - членки и също така всичко ще зависи от мнението на председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу за това как той ще разпредели ресорите в бъдещата комисия". Това каза в интервю за предаването „Нещо повече" по БНР външният министър Румяна Желева. Тя допълни, че от гледна точка на Лисабонския договор се придвижват нови институционални фигури като върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност.

„България би могла да бъде много успешна в процесите на разширяване и ние имаме опит, който можем да предадем към държавите, които се стремят да получат европейско членство", заяви Желева. Тя поясни, че България по този въпрос има конкретни тези и опит, за да ги предпазят от някои грешки. „ Ще направя всичко, което зависи от мен, за да представя България по най-убедителния начин", завърши дипломат №1 на България.

"Редно е за български еврокомисар да се търси кандидатурата с най-висок авторитет и доверие в Европейската комисия". Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира кандидатурата Румяна Желева.

"Румяна Желева има своите качества, но тя не е толкова известна и авторитетна поне засега сред колегите си от Европарламента. Не са ми ясни мотивите на министър-председателя да отхвърли кандидатурата на Меглена Кунева, за това че тя не се е противопоставяла на политиката на тройната коалиция", коментира още Станишев. Според него първият български евкомисар е направил всичко възможно посещението на Бойко Борисов в Брюксел да мине успешно и да се постигнат добри резултати.

Според бившия премиер ресорът "Eнергетика" е добър и отговаря на националните приоритети и интереси. "Енергетиката е една от темите, в които България може да има свой профил и влияние", каза Станишев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...