Димитровградско село спря влак, иска надлез

30.11.2009 | 10:01
по статията работи:
Селото протестира срещу изграждането на линията за новия високоскоростен влак
Димитровградско село спря влак, иска надлез

Жители на димитровградското село Сталево спряха в петък влака от Димитровград за Първомай. Те протестираха срещу изграждането на линията за новия високоскоростен влак, която ще отреже селото от нивите му. Над 2000 декара плодородна земя остават от другата страна на релсите, а няма откъде селскостопанската техника да премине линията Пловдив - Свиленград, възмущаваха се сталевци. Те бяха водени от кмета на селото Панчо Панушев.

От името на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) в Сталево пристигна координаторът на проекта Богомил Тонев. Той обясни на протестиращите, че изграждането на новата линия е преминало през обществено обсъждане още през 2003-2004 година. Тогава е било одобрено в района на селото да има два подлеза с височина 6 метра и ширина 4. Комбайните обаче са високи 6.75 м и не могат да минат оттам, контрираха сталевци. По думите им единственият начин да стигнат до нивите си е през съседното Ябълково, но трябва да обикалят 10-12 километра по черни пътища.

От НКЖИ отхвърлиха идеята на сталевци за надлез. Според Богомил Тонев това би означавало целият път Пловдив - Димитровград да се проектира наново. Така първоначалната сума от 169.5 млн. евро щяла да набъбне, и то с милиони, а срокът за изграждане да бъде удължен с поне още 6 месеца, съобщи Novglas.bg. Финансирането на проекта в по-голямата си част е от Европейския съюз, обясни още Тонев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...