Борисов: България няма енергийна стратегия 2

08.12.2009 | 12:14
по статията работи:
Проектът Бургас-Александруполис е неизгоден за страната ни. Стратегическата ни цел ще бъде до 2,5-3 години да се присъединим към еврозоната, заяви премиерът
Борисов: България няма енергийна стратегия

Статията е актуализирана към 16:30 часа

Бургас-Александруполис

Проектът Бургас-Александруполис е неизгоден за България в сегашния си вид. До 18 месеца Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да изготви окончателно решение по него. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Осмата кръгла маса с правителството на България, организирана от Economist Conferences.

Към екипа, който трябва да даде становище по проекта, са включени двама нови експерти, съобщи Борисов. "През годините е имало много по-изгодни решения по проекта за българската страна, които обаче са били пропилявани от управляващите", констатира премиерът.

"Споразумението за нефтопровода няма клаузи при отказ. В България има закони и без ОВОС нищо няма да се строи", категоричен е Борисов.

Еврозоната

Стратегическата цел на България ще бъде до 2,5-3 години да се присъедини към еврозоната, съобщи още Борисов. Сред краткосрочните цели на правителството е да се стабилизират ключови сектори за икономиката, като транспорта например.

През последните 20 години в отделни проекти в икономиката на страната са били инвестирани безсмислено огромни средства, единствено с популистка цел. Премиерът даде за пример металургичния комбинат "Кремиковци", "при който в частно предприятие държавата е наляла над 840 млн. лв.".

Като друг пример Бойко Борисов посочи транспорта. "Вземете например железниците. Всяка година секторът се дотираше и вместо да се увеличава скоростта на влаковете - тя намалява", заяви още премиерът.

Енергийните проекти на страната

В изказването си премиерът съобщи, че тази сутрин за първи път е провел Консултативен съвет по енергетика. Изводът, до който са стигнали на дискусията, е, че нямаме обща енергийна стратегия. "По много теми е говорено, на много места са подписвани договори, на много места не са чути местните власти. Затова са се чували и разнопосочни сигнали по един или друг проект", смята премиерът. Той допълни, че  днешните становища ще бъдат съгласувани с президента Георги Първанов. На срещата е имало и представител на държавния глава, съобщи още Борисов.

Здравна реформа

 

Сред приоритетите на правителството е здравната реформа. Преструктурирането на болниците означава, че тези, които не изпълнят критериите, ще бъдат давани на общините - или за детски градини, или за хосписи. Това как ще се ползват ще бъде определено от здравното министерство, сподели премиерът.

Метро

До средата на 2012 година трябва да бъде пуснат вторият участък на метрото в София: пътен възел "Надежда" - Централна жп гара - площад "Св. Неделя" - бул. "Патриарх Евтимий" - НДК и бул. "Патриарх Евтимий" - бул. "Черни връх". По-късно днес премиерът заминава с делегация за Германия, където ще приеме от завода в Шванау машината, която ще прокопае тунела на метрото през централната част на града. Премиерът съобщи още, че ще проведе среща с министъра на финансите на провинция Баден-Вюртемберг Вили Щехеле, който е и съпредседател на смесената комисия "България - Баден-Вюртемберг".

Машината ще прави тунел с диаметър 9 метра, каза още Бойко Борисов по време на форума. Вторият метродиаметър се финансира по ОП „Транспорт" чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В българската делегация заминават още вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на външните работи Румяна Желева, изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев и президентът на фирма "Доуш иншаат" Гьонюл Талу, която е изпълнител на разширението на метрото, предаде правителствената информационна служба.

Коментара на премиера за проекта Бургас- Александруполис може да чуете в прикрепения аудио файл след статията.

Какво каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на Осмата кръгла маса с правителството на България, организирана от Economist Conferences, може да прочетете тук.

 

От мястото на събитието: Апостол Апостолов. Редактор: Лили Бончева


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...