Citigroup излиза от държавната опека

14.12.2009 | 15:53
по статията работи: econ.bg
Банката ще върне задълженията си, получени съгласно финансовия план на Джордж Буш
Citigroup излиза от държавната опека

Американската банка Citigroup ще върне 20 млрд. долара заем на държавата в опит да намали влиянието на Вашингтон върху управлението си, предаде AP. Освен това федералното правителство ще продаде дeла си в банката.

Citigroup беше една от най-тежко ударените от кризата финансови институции отвъд Океана. Банката получи държавен заем от 45 млрд. долара по финансовия план на Джордж Буш (TARP) и освен това държавата защити възможните й загуби от близо 300 млрд. долара от рискови инвестиции. Сега обаче Citigroup ще върне само 20 млрд. долара, тъй като останалите 25 млрд. долара бяха използвани от държавата, за да купи 34% дял в банката. Вашингтон ще продаде дела си, чиято стойност вече е с над 20% по-голяма, отколкото при покупката му. Освен това споразумението за покриване на загубите ще бъде прекратено.

Действията на федералното правителство показват, че то счита Citigroup за "излекувана", смятат анализаторите отвъд Океана. Но изплащането на дълговете към държавата има по-тежка цена – Citi ще трябва да увеличи значително основния си капитал, което ще разводни дела на отделните акционери в банката.

Съобщението на Citigroup, че ще се освободи изцяло от държавна опека, идва дни след като Bank of America обяви връщането на дълг от 45 млрд. долара по TARP. Сега само Wells Fargo остава единствената американска национална банка, която трябва да се издължи на държавата. Заемът за Wells Fargo е на стойност 25 млрд. долара.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...