Поне 10 млн. лв. са откраднати от трезора на бул. "Дондуков"

28.12.2009 | 10:23
по статията работи:
Обирът беше извършен преди няколко седмици. За да не оставят следи, престъпниците залели помещението и двамата гардове с белина, която унищожава всяка следа от ДНК
Поне 10 млн. лв. са откраднати от трезора на бул. "Дондуков"

Поне 10 млн. лева е успяла да открадне бандата, която "удари" трезор на столичния бул. "Дондуков" преди няколко седмици. Това показват първите изчисления на полицаите, които разследват случая, пише в днешния си брой вестник "24 часа".

Бандата е сформирана от много добре подготвени касоразбивачи. Те решили, че е по-лесно да ограбят трезора, като нападнат двама възрастни пазачи, отколкото да копаят тунели или да преодоляват охранителни системи. За да не оставят следи, престъпниците залели помещението и двамата гардове с белина, която унищожава всяка следа от ДНК, разкриха криминалисти. Все още не може да се каже категорично дали една и съща група е опразнила трезорите на "Дондуков" и "Цар Борис". Не е изключено организаторите да са едни и същи.

Сигурни сме, че обирът на "Донкудов" е дело на добре подготвени касоразбивачи, които са преценили, че им е много по-лесно да грабят, отколкото да дълбаят. Несериозно е да оставиш двама възрастни охранители да пазят трезор, пълен с ценности и пари за над 10 млн. лв., коментира шефът на сектор "Грабежи" главен инспектор Илко Илиев. Според полицията в София "вилнеят" 10 по-сериозни групи грабители. От тях най-добре подготвени са три. Една от тези супербанди е опразнила и 190-те касетки с пари и ценности на 10 декември тази година минути след полунощ.

Комични грешки на охранител улеснили максимално нападателите, които необезпокоявани разбивали касетки около час. Като видял маскираните обирджии, първият охранител се опитал да се бори с тях. Ударили го по главата, но не с паве, както се смяташе първоначално, а най-вероятно с приклад.

Трима души са се борили с охранителя, докато успеят да го закопчаят с белезници, разказват полицаи.

Вторият гард, който бил в подземието, вместо да натисне паникбутона, толкова се уплашил, че хукнал да се крие в тоалетната и залегнал на земята.

Заради тази реакция полицаите в началото подозирали, че охранителят може да е замесен в грабежа. Подложили го на детектор на лъжата. Оказало се, че човекът просто е бил уплашен до смърт.

5-6 души са опразвали касетките с чук и щанга, които били зарязани на местопрестъплението. Плячката е изнесена с няколко сака и натоварена на крадени джипове БМВ Х5, които бандитите след бягството подпалили. При грабежа били отмъкнати доста нотариални актове и други важни документи. Не са пипнати десетки ключове от коли, заключени в сейфове.

Още не са проверени собствениците на всички касетки и не е потвърдено дали някоя е регистрирана с фалшива лична карта, обясниха от СДВР. Сред ужилените има бизнесмени, които са изгорели с по 700 - 800 хил. евро. Те представили документи за произход на парите си. Фактът, че собствениците на трезора на бул. "Дондуков" са бивши полицаи, карал клиентите да имат пълно доверие в сигурността на хранилището. Парите си там поверили дребни и средни предприемачи, дори бившият главен секретар на МВР Георги Ламбов. Оказа се, че той е ужилен с около 30 хил. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...