Засилени проверките по летищата след неуспешен терористичен акт

28.12.2009 | 10:47
по статията работи: econ.bg
Властите в САЩ признаха, че системата за сигурност се е провалила. Младеж, фигуриращ в списъка с терористи, успя да се качи на борда на самолет с пластичен експлозив в дрехите
Засилени проверките по летищата след неуспешен терористичен акт

Засилени проверки има по летищата в света след неуспешния терористичен акт навръх Коледа, съобщават информационните агенции. В петък (25 декември) на борда на самолет от Амстердам за Детройт беше открито взривно устройство.

Въведени са допълнителни проверки на ръчния багаж и на дрехите на пътниците, на летищата има кучета, търсещи взривни устройства. Някои пътници обясняват, че не им е било разрешено да държат нищо на коленете си по време на полета. Забраната важи дори за лаптопи и дрехи, коментират пътуващите. Час преди да кацне самолета на пътниците им е забранено да напускат местата си.

Във връзка с инцидента от миналия петък е задържан 23-годишен нигериец, съобщава АР. Той се е опитал да взриви бомбата, но е бил обезвреден от пътник на борда на самолета на Northwest Airlines. В полет 253 на авиокомпанията са пътували 278 души и 11-членен екипаж.

Властите в САЩ обясняват, че са насочили вниманието си към 23-годишният Омар Фарук Абдулмуталаб преди около месец, когато баща му - известен банкер в Нигерия, е съобщил на служители в американското посолство в Абуджа за екстремистките религиозни възгледи на сина си. Нигериецът е бил в т.нар. широк терористичен списък на САЩ, но не е бил следен, нито са прилагани някакви специални мерки срещу него.

Дни след неуспешния опит за атентат се оказа, че Абдулмуталаб е бил в полезрението и на британските тайни служби. Той е подал молба да следва в един от колежите на територията на Обединеното кралство, коментира ВВС.

В неделя (27 декември) от министерството на вътрешните работи в САЩ обясниха, че "системата работи" и милиардите долари, отишли за обучение на служителите след 11 септември, не са дадени напразно. Днес обаче разследващите признаха, че са се провалили. Младеж, попаднал в списъка с терористи, с американска виза в джоба и експлозив скрит в дрехите е успял да се качи на борда на самолет, летящ към САЩ, сочат фактите. Администрацията на Обама нареди разследване в две направления - как се извършват проверките на пасажерите по летищата и от друга страна как се попълва списъкът с потенциални терористи.

Задържаният Абдулмуталаб е отличен ученик и студент. При разпитите обаче е признал, че е получил допълнително "образование" в екстремистки лагер в Йемен. Властите съобщават, че той е носил пластичен експлозив - химикалът PETN, който е често използван от терористите през 70-те и 80-те години. Веществото е лесно за разкриване при съвременните проверки на летищата, става ясно още от изявление на властите.

Междувременно авиокомпаниите се опасяват, че инцидентът ще доведе до нови проблеми. Засилените мерки по летищата могат да намалят ентусиазма на пасажерите и те да се откажат от запланувани пътешествия, опасяват се експертите от бранша. Неуспешният опит за атентат идва точно в момент, когато в сектора се наблюдаваха първите сигнали за излизане от кризата, допълва Reuters.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...