Кристалина Георгиева: Взех решението за 5 минути

19.01.2010 | 19:42
по статията работи:
"Имам чувство на увереност, че ще мога да се справя добре в позицията на еврокомисар", заяви досегашният вицепрезидент на Световната банка
Кристалина Георгиева: Взех решението за 5 минути

Предложението дойде в ранните часове на моята нощ и аз взех решението за 5 минути. Това каза от Вашингтон Кристалина Георгиева - новата българска номинация за еврокомисарски пост, по време на видеоконференция с нея, която се осъществи от представителството на Световната банка у нас, предаде БГНЕС.

Припомняме ви, днес сутринта Румяна Желева се отказа от номинацията си за поста на еврокомисар, която предизвика редица спорове и полемики. Впоследствие стана ясно, че на нейно място като кандидат-комисар от България ще застане Кристалина Георгиева, която в момента е вицепрезидент на Световната банка. Премиерът Бойко Борисов заяви, че настоява Румяна Желева да продължи да изпълнява задълженията си на външен министър на страната.

Прецених ситуацията, в която се намираме, и решението дойде бързо, а сега трябва да вървим към изпълнението. Тази сутрин говорих с президента на Световната банка и той подкрепи моята кандидатура, заяви Георгиева тази вечер.

Тя подчерта за пореден път, че добрият имидж на страната ни в Европа и света е изключително важно нещо и че за нея е висока чест и много висока отговорност да представя страната ни в ЕК "по най-добрия възможен начин".

В моята професионална работа в Световната банка съм се занимавала със социално развитие, отговаряла съм за работа със страни в кризи и това ми дава професионалното чувство на готовност да мога в краткото време, което имам, да се подготвя да представя пред ЕК добър български кандидат за еврокомисар, заяви Георгиева, цитирана от БТА.

На мен ми провървя да съм кандидатът, който ще се занимава с въпросите на международното развитие, хуманитарната помощ и реакциите при кризи, каза още Георгиева. Тя отбеляза, че това са теми, които са много близки до мандата на Световната банка.

Георгиева обясни, че по времето, когато нейното име беше спрягано за вицепремиерския пост в страната, работата й в Световната банка не й е позволявала да напусне институцията, в която заема вицепрезидентския пост.

Тя припомни, че мандатът й в Световната банка изтича през 2017 година, но поради форсмажорната ситуация в момента и факта, че е много важно за България, се е съгласила да се кандидатира за еврокомисарския пост.

Промени се ситуацията и българският кандидат за еврокомисар се оказа в трудно положение, оттегли се и в рамките на много кратко време страната ни трябваше да представи кандидатура, която да отговаря с международния си опит и подготовка. Трябваше да поставя на везните работата си в Световната банка и това, което е необходимо за страната ни, обясни още Кристалина Георгиева.

Сега международното сътрудничество е много важно за решаването на критични проблеми, обясни още Георгиева. Тя обясни, че професионалният й опит в борбата с климатичните изменения ще й бъде полезен на новата длъжност и подчерта, че борбата с климатичните промени трябва да е работа на целия екип на комисията.

Относно кризата в Аденския залив Георгиева обясни, че това не е въпрос, на който може да се отговори за 5 секунди и там има много дългосрочни и сложни въпроси, които трябва да бъдат решени.

Темата за борбата с бедствията и международното сътрудничество ми е позната и имам чувство на увереност, че ще мога да се справя добре в позицията на еврокомисар, добави още вицепрезидентът на Световната банка.

Тя предположи, че в случай, че бъде одобрена за еврокомисар, ще й се наложи да напусне екипа на икономическите съветници на премиера Бойко Борисов.

Кристалина Георгиева подчерта, че няма никакво участие в ръководството на фирми, както и собствени фирми, но още веднъж ще погледне много внимателно всичките си задължения.

По всяка вероятност срещата й с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу няма да е утре, тъй като тя все още има много задължения в Световната банка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...