Българи държат близо 400 млн. лв. в сметки в Швейцария

05.03.2010 | 18:01
по статията работи:
Всички те ще бъдат инспектирани от приходната агенция
Българи държат близо 400 млн. лв. в сметки в Швейцария

Над 380 млн. лв. имат български граждани по сметки в швейцарски банки. Информацията се получава ежегодно в Националната агенция за приходите (НАП) по реда на евродирективата за спестяванията. Всички тези хора ще бъдат инспектирани от приходната агенция, стана ясно при посещението на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов в германското Министерство на финансите. Те ще трябва да докажат дали са имали официални доходи, за да си позволят да спестяват в алпийската държава. "Не мога да коментирам колко са тези хора, защото немските ни колеги помолиха за пълна конфиденциалност докато тече разследването", каза директорът на НАП.

Информацията в двата диска, закупени от германското правителство е конфиденциална и не може да бъде коментирана публично. Немските данъчни власти обаче декларираха, че ще предоставят на българската страна всяка информация, отнасяща се до български граждани, стана ясно още на срещата, съобщи пресцентърът на НАП. В момента в Германия съвместни екипи от данъчната администрация и местната прокуратура изследват данните от дисковете.

Посещението на Стефанов в Берлин имаше и цел да се обсъди бъдещото взаимодействие между двете страни по повод наскоро подписаната Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Документът ще бъде ратифициран от парламентите на двете страни до края на 2010 г. съобщиха още от НАП.

Друга договореност, постигната на срещата беше, че български и немски данъчни експерти ще обменят опит при създаването на електронна система за автоматичен обмен на данъчна информация. Тази система ще позволи България автоматично да обобщава и подава в електронен вид информация за немски граждани, които са получили доходи в България. Подобни данни германската държава изпраща автоматично на България от 2007 г. насам.

Българските данъчни бяха заинтересувани от законодателството във федералната република, което позволява на доброволно деклариралите укрити доходи да избегнат наказателна отговорност. Подобна възможност трябва да бъде проучена и от България, смята шефът на НАП.

"Получихме потвърждение, че българи имат сметки в Швейцария. Няма да коментирам колко са те, но сумата за 2007 и 2008 г. е близо 200 млн. евро. Тези хора ще трябва да докажат произхода на парите си", коментира по повод срещата изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...