Обмисля се алтернатива на вдигането на здравната вноска

11.03.2010 | 10:00
по статията работи:
Държавните служители може да поемат част от разходите за здравно осигуряване
Обмисля се алтернатива на вдигането на здравната вноска

Увеличението на здравната вноска с 2% ще донесе в бюджета допълнителни 296 млн. лв. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на изслушване в Народното събрание. Той допълни, че мярката е трудна за бизнеса и изрази увереността си, че събираемостта ще се подобри.

Правителството обмисля като алтернатива на увеличението да предложи на парламента да обсъди и вариантът всички държавни служители да поемат част от разходите за здравно осигуряване.

В момента разходите за здравеопазване на служителите в публичния сектор се поемат от държавата. Тепърва обаче ще се реши окончателно дали идеята ще подсигури исканите 350 милиона лева приходи за здравната каса, заради което е и решението за увеличението на здравната вноска.

За актуализация на бюджета ще може да се говори най-рано в средата на годината, стана ясно още от думите на вицепремиера. Той добави, че бюджетът за тази година е добър и е важно върху него да не бъде оказван допълнителен натиск под формата на допълнителни разходи.

България няма да стигне до социално-икономическото състояние на Гърция, изрази увереността си финансовият министър. Като основна причина за това той посочи бюджета за тази година, който е рестриктивен. 

От началото на април бюджетът ще излезе на плюс, коментира още Дянков. Той добави, че големите разходи през първото тримесечие се правят за изчистване на борчовете на предишното правителство, както и за връщане на ДДС на бизнеса.

До дни правителството ще излезе с 30 мерки за това как бизнесът да върви напред след края на кризата. По този повод Симеон Дянков призова и останалите парламентарни групи да дадат своите идеи в тази насока и обясни, че те ще бъдат обсъдени и евентуално използвани.

По повод идеята на Мартин Димитров от "Синята коалиция" за създаването на национален антикризисен щаб Дянков каза: Антикризисен щаб е малко демоде, но тази идея я приветствам.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...