ГЕРБ започва подписка за отстраняване на президента

15.03.2010 | 10:05
по статията работи:
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отрече управляващите да са имали предварително намерение за искане отстраняването на президента
ГЕРБ започва подписка за отстраняване на президента

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди тази сутрин пред БНР намерението на ГЕРБ да започне подписка за процедурата по отстраняване на президента.

От тази седмица ще започне процедурата по събирането на подписите и внасянето им за импийчмънт на президента. Аз смятам, че това вече е взето като решение. За съжаление доста от времето, както ефирно, така и всичко, което в момента се хвърля като дискусия, според мен е малко в повече излишно, отколкото прагматично, посочи Цветанов.

Причината за действията на партията беше разпространената стенограма на разговора между Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков.

Според ГЕРБ действията на президента нарушават конституционната норма, че никой не може да бъде записван без негово съгласие, обясни Цветанов в събота в ефира на Дарик радио. Той категорично отрече управляващите да са имали предварително намерение за искане отстраняването на президента.

В никакъв случай не сме имали някакви намерения да стартираме процедура за импийчмънт. Ако не беше поведението, което беше доста провокативно, на президента, и то точно със срещата, която беше организирана между премиера и президента, за да отиде г-н Дянков и да се изчисти този въпрос, нямаше да се стигне дотук. Не знам дали сте гледали самото предаване, в което участва г-н Дянков, но нямаше чак такъв умисъл, който президентът възприе и започна тази персонална атака към Дянков, изтъкна вътрешният министър.

Той добави, че когато човек чете стенограмата може да на четири-пет места да се види как президентът казва, че е в качеството си на гражданин, а не в качеството си на президент разговаря с Дянков. След това обаче минава в позиция на говорене, че е президент и в неговото си качество, информира Dariknews.bg.

В същото време социологът Живко Георгиев изказа мнение, че този път най-вероятно въпросът ще се отнесе до Конституционния съд и вероятно там няма да издържи, след което инициаторите ще трябва да се извинят на президента.

Мнението на кмета на Благоевград Костадин Паскалев за скандала между Георги Първанов и Симеон Дянков, както и за процедурата за сваляне на държавния глава може да прочетете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...