Арестуваха бившия министър Николай Цонев

01.04.2010 | 13:35
по статията работи:
По-рано днес беше арестуван и бившият шеф в БЕХ Тенчо Попов. Той трябвало да предаде подкуп, с който да се провали дело срещу Цонев
Арестуваха бившия министър Николай Цонев
Арестът

Бившият министър на отбраната Николай Цонев е задържан във Военна болница. Арестът е станал факт в рамките на операция на ГДБОП, при която по-рано днес в центъра на София бяха задържани бившият главен секретар на Министерството на финансите и член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров.

От кантората на адвоката полицията е иззела 25 000 евро и 25 000 лева. Според МВР парите е трябвало да бъдат дадени на съдията, за да реши по благоприятен начин дело срещу бившия министър на отбраната.

Цонев е бил приет в Клиниката за ушни, гърлени и носни болести на ВМА в понеделник - 29 март, с диагноза "Deviatio septi nazi", която означава изкривяване на носната преграда. Поради това пациентът е страдал от затруднение на дишането през носа, съобщиха от болницата.

Вчера - на 30 март, му е извършена операция под обща анестезия "Септоластика" за изправяне на носната преграда. Изписан е днес - 1 април, в добро общо състояние.

Задържаните могат да получат до 10 години затвор

Обвинението срещу задържаните днес ще бъде повдигнато по чл. 304 а от Наказателния кодекс. Това каза на пресконференция в МВР заместник-главният прокурор Бойко Найденов. Предвиденото по него наказание е до 10 години лишаване от свобода и до 15 000 лв. глоба.

Шейсет хиляди евро е първоначално предлаганата сума от бившия министър на отбраната Николай Цонев, за да се осуети наказателно преследване срещу него, информира БТА.

Според Бойко Найденов по случая са събрани достатъчно доказателства, за да се повдигнат обвинения и прокуратурата да пледира за налагане на мерки за неотклонение "задържане под стража" на тримата. Зам.-главният прокурор заяви, че е учуден, че съдия Сантиров може да бъде замесен в подобно нещо. Той каза, че двамата са работили заедно, като са водили разпити по операция "Наглите".

Мнения

С днешните арести МВР демонстрира системен и последователен подход, в който трудно могат да се открият политически пристрастия, заяви пред Агенция "Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той допълни: Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин.

В заключение министърът на вътрешните работи изрази надежда, "че сега Сергей Станишев и Корнелия Нинова няма да ме обвинят, че извършвам репресивни действия срещу хора от партия НДСВ".

Днес е Велики Четвъртък по православния календар и е един хубав ден преди Разпети петък. Ще разпънем трима- един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерство на финансите при предишното правителство. Това заяви зам-градският прокурор на столицата Роман Василев, предаде БГНЕС.

Единият от тримата, заради нещата които е правил, има достъп до досъдебни производства и по едно от тях са проявили наглостта да предлагат пари, обясни Василев. Става дума за сумата от 60 хил. евро. По случая няма замесен следовател.

 

Николай Цонев е обвинен за това, че е нарушил служебните си задължения като военен министър в продължение на четири месеца - от 12 февруари до 1 юни 2009 г. По докладна записка на тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков Цонев с резолюция е разпоредил сключване на договори за доставка на производствена линия за метални конструкции за строителство на хангари, складове и казармени помещения от американска фирма с цел да набави за представителя на дружеството имотна облага. В резултат на това Министерството на отбраната е претърпяло щети в размер на над 8 милиона лева, припомня Dariknews.bg.

 

На 6 април 2002 г. Тенчо Попов е назначен за главен секретар на Министерството на финансите. На 20 януари 2009 г. премиерът Сергей Станишев освободи от длъжност заместник-министъра на икономиката и енергетиката Галина Тошева, която оглавяваше Кризисния щаб по газовата криза. Решението е във връзка с процедурата за подбор на членове на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД.

Въз основа на резултатите от проведената процедура е избран Съвет на директорите, в който участват Галина Тошева, Димитър Гогов, Димитър Димитров, Борис Пеков и Тенчо Попов.

По-късно съветът на директорите избра Тошев за изпълнителен директор на БЕХ. За председател на борда е избран Борис Пеков, а за заместник-председател - Тенчо Попов. От 13 ноември миналата година Попов вече не е в състава на борда на директорите на холдинга.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...