ЕК предлага нов данък в банковия сектор с очакван приход 50 млрд. евро

07.04.2010 | 11:44
по статията работи: econ.bg
Към момента настроенията в ЕС показват, че повечето предложения от доклада за финансовите опции на Комисията се радват на подкрепа
ЕК предлага нов данък в банковия сектор с очакван приход 50 млрд. евро

 

50 млрд. евро годишно на страните-членки на ЕС може да донесе нов данък върху банките, показва проучване на Европейската комисия.

Европейски данък върху банковите инициативи и рискови инвестиции е една от няколкото предложени „иновативни възможности” в доклада на ЕК, който беше публикуван вчера (06.04.10). Предложенията ще бъдат обсъдени от европейските финансови министри на среща в Мадрид по-късно през този месец.

Приходите от евентуалния нов данък могат да послужат както за закърпване на дупки в бюджета, така и за бъдещи спасителни заеми, за финансиране на борбата с глобалното затопляне или за изпълнение на цели за развитие. Този данък няма да е новост във всички страни-членки на ЕС – Швеция вече го прилага, като идеята на ЕК е взета именно от шведската данъчна система. Шведският данък е 0.036% и при общоевропейско приложение би донесъл 13 млрд. евро годишно. Ако, обаче, се приложи американската система т.е. данък от 0.15%, приходът би бил 50 млрд. евро годишно. Отделно докладът на ЕК разглежда и възможността за данъчно облагане на финансовите транзакции на глобално ниво, което може да донесе още 20 млрд. евро за година.

Към момента настроенията в ЕС показват, че повечето предложения от доклада на Комисията се радват на подкрепа. И най-важното – подкрепят се от двете най-големи икономики в Европа – Германия и Франция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....