"Сините": Икономическата криза се задълбочава

21.07.2010 | 13:43
по статията работи:
СДС и ДСБ с остра критика към икономическата политика на страната
"Сините": Икономическата криза се задълбочава

Ако до 1 септември министрите от икономическия екип на премиера Бойко Борисов не могат да предложат приложим план за излизане от икономическата криза, да подадат оставки. За това настояха лидерите на "Синята коалиция" Иван Костов и Мартин Димитров по време на пресконференция, на която те коментираха първата година от управлението на ГЕРБ.

Не може ГЕРБ да се справят с кризата, ако не прочетат как сме се справяли ние в предишните кризи, но те не искат да четат. Това заяви председателят на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов, предаде БГНЕС.

"Сините" представиха две антикризисни програми, като предложиха на правителството те да станат основа на правителствения екшън-план. По време на пресконференция от коалицията обясниха, че са силно критични към всички министри от икономическия екип на кабинета.

На министъра по еврофондовете не му достигат инструменти, за да упражнява контрол. Контролните и инспектиращите органи у нас не работят. Затова са налице тези слабости - няма да бъдат усвоени 700-800 млн. евро от планираните, няма прираст на преките чуждестранни инвестиции и се питаме как България да излезе от кризата, коментира Мартин Димитров.

От "Синята коалиция" предлагат повече правомощия за министъра по еврофондовете. На въпрос дали сините смятат, че правителството има дефицит на експертна помощ, Костов отговори, че ако има такава констатация да я поискат.

Причината за тревогата е, че предвиждаме последиците от сега, кошмарът ни е намаляване на пенсиите и увеличаване на данъците от началото на следващата година, каза Костов. Той добави, че отдава всичко това на политическа некомпетентност и отсъствие на историческото мислене на фона на преживените кризи в страната.

Десният съюз ще продължи да подкрепя управляващите единствено в областта на борбата с организираната престъпност, но се разграничават от кабинета в справянето с икономическата криза, която според тях се задълбочава, стана ясно още днес.

Ние ще ги подкрепяме, както и сега ги подкрепяме за нещата, които те вършат добре и за които получават насърчителни думи и оценки. Най-важната битка в момента е срещу организираната престъпност и изтръгването на българската държава от лапите на мафията. От друга страна, не можем да мълчим, ако в областта на икономическата политика и противодействието на кризата нещата изглеждат толкова зле, каза Иван Костов.

По отношение на бюджета, високия дефицит и липсата на план ние категорично се разграничихме от това правителство с гласуването против на второ четене на разходната част в актуализирания бюджет. И това трябва да е ясно на цялото българско общество, обясни Мартин Димитров, цитиран от Dariknews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...