Вноската за пенсия се увеличава с 1,8% от догодина*

15.10.2010 | 12:31
по статията работи:
Преговорите по пенсионната реформа продължават в неделя
Вноската за пенсия се увеличава с 1,8% от догодина*
*Информацията е актуализирана в 17:40 часа

Преговорите по пенсионната реформа ще продължат в неделя с ново заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ((НСТС), тъй като днешното заседание е било провалено заради отсъствието на синдикатите. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов след среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Дянков и синдикатите.

Преди нея беше проведено извънредно заседание на тристранния съвет, на което представители на правителството и работодателите са обсъдили вдигането на вноската за пенсия с 1.8% и възможното увеличаване на стажа за пенсиониране от 2013 година, а на пенсионната възраст - от 2022 година. Било е обсъдено стажът за пенсиониране ще започне да нараства плавно с по 4 месеца годишно от началото на 2013 г. до 2022 г. до достигането на 40 г. стаж на мъжете и 37 г. за жените. През 2022 г. ще започне нарастване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете, 63 - за жените, и 67 - за хората, които нямат трудов стаж.

Според правилника за дейността на НСТС при насрочено извънредно заседание материалите по разглежданите точки трябва да бъдат раздадени най-късно 2 дни преди датата на провеждане. На днешното заседание материалите са били раздавани на вратата, което го прави нелегитимно. Така въпреки че бюджетът на НОИ за догодина вече е разчетен с 1,8 процента по-висока вноска за пенсия, той ще бъде окончателно гласуван в неделя, а след това трябва да бъде одобрен от Министерския съвет в сряда и да влезе в парламента, коментира Dariknews.bg.

Социалният министър Тотю Младенов изрази увереност, че по голяма част от мерките вече има консенсус и решението няма да се отлага.

След срещата с премиера сме умерени оптимисти, заяви Пламен Димитров от КНСБ. Че основните въпроси и притеснения за категорийните работници и за плавното увеличение на стажа, поносимо за хората при едно разумно увеличение на осигурителната вноска ще бъде намерено, каза той.

Вицепремиерът Симеон Дянков обясни, че има алтернативи увеличението на стажа да не започне от 2013 година, а от по-късно. "Ако сметките на НОИ излязат - да, разбира се", лаконичен бе той.

Синдикатите категорично отхвърлят вдигането на стажа да започне преди 2015 г., докато работодателите са склонни да приемат тази мярка да започне от 2013 година.

На днешното двустранно заседание е било договорено връщането на стария режим за изплащане на болничните от началото на 2012 година.

От началото на следващата година професионалните фондове ще започнат изплащането на пенсии така, както е заложено в закона от 2006 г., съобщи по-рано днес Евгений Иванов - изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), който присъства на заседанието на тристранния съвет.

Преди заеданието на НСТС днес лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев съобщи, че финансовият министър Симеон Дянков е предложил осигурителната вноска да бъде увеличена с 1,8 процентни пункта, а възрастта за пенсиониране да започне плавно да нараства с по четири месеца от 2013 година. Синдикатите са разбрали за новото предложение снощи.

Този вариант не удовлетворява синдикатите, заяви Тренчев. Той коментира, че тези цифри са "поредният опит на Дянков да развали социалния диалог", а синдикатите няма да отстъпят от искането си стажът да започне да се вдига най-рано от 2015 година.

Тренчев обясни още, че КНСБ и КТ "Подкрепа" очакват присъствието на премиера Бойко Борисов на днешното заседание и подписа му, че договорените с тях мерки ще бъдат изпълнени.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...