Заседанието на НСТС, насрочено за днес, се отлага

27.10.2010 | 09:21
по статията работи:
Причина за това е изискана от работодателите допълнителна информация за промените, свързани с професионалните пенсионни фондове
Заседанието на НСТС, насрочено за днес, се отлага

Изискана от работодателите допълнителна информация за промените, свързани с професионалните пенсионни фондове, е причина за отлагане на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара /БСК/.

Работодателските организации са изпратили вчера писмо до министъра на финансите и председател на НСТС Симеон Дянков с искане да допълнителна информация за предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с професионалните пенсионни фондове.

Министър Дянков се е ангажирал да подготви исканата информация и да я представи в петък от 15.00 ч. в Министерството на финансите, когато ще има заседание на Комисията по бюджетна политика към НСТС, посочват от БСК.

Очакваше се днес социалните партньори да обсъдят промените в Кодекса за социално осигуряване, а по-късно те да бъдат гласувани на заседание на правителството, припомня Dariknews.bg.

Проектът предвижда създаване на солидарен фонд за ранно пенсиониране от 1-ви януари догодина, в който ще се прехвърлят натрупаните в професионалните фондове вноски на работещите при първа и втора категория на труд и от който ще се изплащат пенсиите им.

С тази мярка не са съгласни работодателите, които гласуваха против така предложения проект. Частните пенсионни дружества, които в момента управляват професионалните фондове, се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да му предложат друго решение за ранното пенсиониране.

Идеята за създаване на солидарен фонд за ранно пенсиониращите се беше предложена от НОИ и подкрепена от синдикатите с мотив, че в цяла Европа срочните пенсии на категорийните работници се изплащат през солидарния стълб, а не през капиталовия.

Социалният министър Тотю Младенов заяви, че така се коригира сгрешеният модел за осигуряване на пенсии за повече от 100 000 души.

От асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване предложиха друго решение - през следващите три години категорийните работници да се пенсионират с две пенсии, като едната е от НОИ, а другата - от професионалния фонд. Ако правителството одобри предложението на НОИ, от следващата година работодателите ще внасят по 12 и 7 процента за първа и втора категория в новия фонд.

В проектозакона е заложено и плавно вдигане на възрастта за категорийните работници с по шест месеца на година.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...