Дилма Русеф спечели президентските избори в Бразилия

01.11.2010 | 06:56
по статията работи:
През следващите седмици правителството ще обяви мерки, които ще гарантират ускорен икономически растеж
Дилма Русеф спечели президентските избори в Бразилия

Кандидатката на управляващата Партия на трудещите се Дилма Русеф печели президентските избори в Бразилия, обяви Върховният избирателен трибунал, цитиран от Ройтерс. След преброяване на 95% от гласовете, Русеф е получила 55,7% от валидните гласове срещу 44,3% за нейния съперник - социалдемократът Жозе Сера. 62-годишната бразилка с български корен става първата жена президент на Бразилия и ще положи клетва на 1 януари.

Новоизбраната президентка на Бразилия Дилма Русеф обеща да продължи политиката на правителството за изграждане на здрави търговски връзки с чужбина и се ангажира с поддържането на  икономическа стабилност в страната, предаде БТА.

В първото си изказване след като спечели изборите, Русеф увери също така привържениците си в столицата, че няма да ореже разходите за социални програми и инфраструктурни проекти.

Взискателната технократка Дилма Русеф открито презира липсата на ефективност в обществения сектор и се обкръжава от най-силно привързаните към пазарната икономика членове на Партията на трудещите се.

Русеф обещава да създаде милиони работни места, да подобри инфраструктурата и образованието, да използва наскоро откритите петролни богатства, без да се отклонява от цялостните планове за увеличаване на благоденствието на населението и от пазарната политика на своя предшественик Луис Инасиу Лула да Силва - популярен също толкова на Уолстрийт, колкото и в родината си.

Опасенията, че тя ще провежда по-лява политика от тази на Лула, изразени от някои инвеститори и опозиционни политици, изглеждат преувеличени.

"Тя няма идеологическа тенденция, благоприятстваща обществения сектор или дискриминираща частното предприемачество. Тя е прагматична и търси най-вече резултатите", изтъква Лусиану Кутиньо, президент на държавната Национална банка за икономическо и социално развитие (Bndes), силен кандидат за неин бъдещ министър на финансите.

Междувременно бразилският министър на финансите Гиду Мантега, съобщи, че през следващите седмици правителството ще обяви мерки, които ще гарантират ускорен икономически растеж. Той не конкретизира мерките, а само каза, че те ще помогнат на дългосрочното финансиране на икономическите дейности в страната.

Дилма Русеф - първата жена президент на Бразилия

Дилма Русеф е родена на 14 декември 1947 година в Белу Оризонти, в богатия на кафеени плантации щат Минас Жериас. Дъщеря на забогатял български имигрант, избягал от политическо преследване в собствената си страна, тя се свързва с групировки от лявата съпротива, известни като "Колина", малко след като започва да следва икономика във Федералния университет на Минас Жераис. Баща й е адвокат, а майка й е учителка. Известна с името Стела по време на гоненията през епохата на военната диктатура, 62-годишната икономистка Дилма Русеф омаловажава значението на младежката си активност, трите години затвор и претърпените изтезания от страна на военните.

Един от нейните съветници, Фернандо Пиментел, разказва, че заедно с бившия й съпруг Карлос Араужо, била заловена и подложена на изключително жестоки мъчения в затвора, включително многократни електрошокове. След освобождаването й през 1973 година възобновила следването по икономика и се отказала от твърдата линия на съпротивата.

Когато Лула да Силва е избран за президент през 2005 година, тя става негов министър на енергетиката - пост, от който се оттегля в началото на тази година, за да се кандидатира за президентските избори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...