Българското посолство в Атина получи колет с бомба

02.11.2010 | 13:31
по статията работи:
Съмнителният колет в българското посолство беше унищожен чрез контролиран взрив.
Българското посолство в Атина получи колет с бомба

Информацията е актуализирана към 15:00 часа

Съмнителен колет е засечен към 11 часа в българското посолство в Атина, съобщиха от външното ни министерство, предаде БНР. Сигналът бил подаден от служители в задграничното ни представителство.

При проверка на пощенската кореспонденция в българското посолство в гръцката столица, металодетекторът засякал метално съдържание в един от пакетите, който е бил с подател гръцки гражданин от Атина, собственик на фирма за медицинско оборудване и член на българо-гръцката търговска камара. Когато служителите в посолството са се свързали с въпросния човек, той отрекъл да е изпращал подобен колет до посолството, а и никой от там не е поръчвал подобна пратка. Дипломатите подали сигнал до гръцката полиция.

Служителите на мисията ни са реагирали бързо, тъй като са били инструктирани още вчера от посланика ни в Атина Андрей Караславов, след като пощенските служби в Гърция регистрираха два колета до посолствата на Мексико и Холандия, единият от които се оказа бомба.

По-късно съмнителният колет в българското посолство беше унищожен чрез контролиран взрив. Експертите са открили взривно вещество в пакета, като все още не е ясен неговият вид и количество, се посочва в съобщението на гръцката полиция.

Друга подобна бомба избухна в швейцарското посолство в Атина. Според източник, пожелал анонимност, взривното устройство е било с малка мощност. Няма ранени, тъй като пакетът се е взривил извън сградата на посолството. В задграничното представителство не е получаван сигнал, предупреждаващ за бомба.

По последни данни, бомбата е била поставена в плик. Тя не е била изпратена по пощата, както в другите случаи, а вероятно е хвърлена през оградата.

Специалните части за борба с тероризма са блокирали района на посолството и се извършва щателна проверка поради съмнение, че друг пакет е бил изпратен по пощата.

Междувременно гръцката полиция е детонирала пакет-бомба, адресиран до посолството на Чили в Атина. Контролираният взрив е извършен пред сградата на гръцкия парламент, след като куриерът, пренасящ пакета, е споделил с полицейски служител, че изпитва подозрения относно съдържанието на пакета.

Подозрителен пакет е бил открит и в офис на куриерска компания в Атина.

Вчера гръцката полиция задържа четирима души, за които има данни, че са организирали изпращането на няколко пакета с бомби. Предупредени са всички дипломатически мисии да бъдат внимателни при получаване на кореспонденцията. По непотвърдена от властите информация, сапьори проверяват съмнителни пакети в още две посолства.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...