Българските студенти отбелязват своя празник

08.12.2010 | 09:33
по статията работи:
За първи път студентският празник се чества у нас през през 1903 г.
Българските студенти отбелязват своя празник

Днес българските студенти отбелязват своя празник. За първи път студентският празник - 8 декември, се отбелязва у нас през през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември - в Деня на Св.Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) - един от които е и Св.Климент Охридски.

Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември.

В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

МВР отправи предупреждение към студентите, празнуващи днес, да бъдат внимателни, ако карат кола, и да не се качват пияни зад волана. Според статистика на полицията с всяка изминала година се увеличават тежките инциденти по време и след студентския празник 8 декември.

Основните рискови фактори за тежки инциденти по пътищата около 8 декември са превишената скорост, рисковите изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи. За да не се стига до пътни инциденти, отговорността е основно на водачите, но в голяма степен и на спътниците им - колегите и приятелите от компанията, коментират от полицията, цитирани от Дарик радио.

От МВР съветват бъдещите висшисти, ако мястото на празнуване е в града, в който живеят и учат, по-добре да не шофират. Ако пътуват пък с автомобил на по-далечно разстояние, е нужна ясна преценка дали опитът на шофьора е достатъчен, защото са възможни снеговалеж и поледици. Автомобилът трябва да е напълно подготвен за пътя - със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление.

МВР призовава още празнуващите да не се качват в автомобила веднага след края на купона. Това според полицията може да стане, ако са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Отправят се и препоръки за разумно каране без превишена скорост и рискови изпреварвания.

Добър вариант за прибиране след купона по повод 8 декември е градският транспорт. Автобусите по двете "студентски" линии в София ще се движат през цялата нощ на 8 срещу 9 декември, съобщиха за БТА от Центъра за градска мобилност. Това са автобусните линии с номера 280 и 94, които ще пътуват от 24.00 ч. на 8 декември до 5.00 ч. на 9 декември с интервал на движение 60 минути. От Центъра за градска мобилност напомнят, че пътуването и в нощните автобусни линии трябва да става с редовни превозни документи - билет или карта за пътуване.

-----------------------

Тази година студентският празник ще мине под знака на протеста. Някои ще се веселят, но други ще продължат да подготвят предстоящите студентски протести, предаде БГНЕС.

Представата за хубав празник с компания приятели, пийване и танци ще бъде спазена само от една част от младите учещи хора. Останалите искат да използват времето за подготовката на по-радикални демонстрации. "Не искаме 8 декември, искаме протест", споделиха някои от възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Хората, които допреди една година не са имали интерес, сега идват и питат с какво могат да помогнат. И точно това е целта на тези протести - да събуждат гражданско самосъзнание. "Трябва някой да се жертва и ние ще го направим", заканиха се студентите.

Кандидат-висшистите обещаха протест през януари. Дотогава ще бъдат организирани дискусии в университета, които да изяснят причините, исканията и идеята, която подбужда студентите да излязат на улицата. "Ако пак не ни чуят следващият процес ще бъде още по-радикален", увериха студентите.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....