Без дипломати - бивши агенти на ДС

15.12.2010 | 13:15
по статията работи:
Толкова ли няма млади поколения дипломати, които да отидат там и да ги заместват, пита премиерът. МС ще предложи отзоваването на дипломатите
Без дипломати - бивши агенти на ДС
Прикачени документи

Правителството иска да освободи дипломатическите служби от бившите агенти

Всички назначения, които са в правомощията само на Министерския съвет, ще бъдат преразгледани. На първо място става въпрос за генералните консули. Това казa министърът на външните работи Николай Младенов в МС относно резултатите от проверката на Комисията по досиетата за принадлежност към структурите на ДС на дипломати, предаде Агенция "Фокус". (Коментарите на премиера Бойко Борисов и министъра на външните работи Николай Младенов по време на заседанието на МС може да прочете в прикачения файл)

Правителството, надявам се това ще бъде подкрепено и от НС, ще се обърне към президента на Република България с призив - тези хора, за които има вече установена принадлежност към службите на ДС и разузнаването, след една внимателна преценка, да бъдат отзовани в България, каза Младенов.

Кабинетът също така ще предложи на Народното събрание законодателно решение, с което да не позволява оттук нататък България да се представлява в дипломатическите служби от хора свързани с тайните служби на бившата народна власт, стана ясно още от думите на външния министър, предаде БТА.

Правителството иска да затвори вратата в дипломатическите служби за тези хора, заяви министърът. Той добави, че отзоваването на посланици е  сложен юридически въпрос, но в рамките на една година може да има решение.

Предстои ми да разговарям с политическите партии в НС и с хората, които заемат сега тези позиции, така че да се намери безболезнено решение, коментира външният министър.

Вместо да намаляват, посланиците ни със съпричастност към структурите на бившата ДС се увеличават.

Ако през 1997 до 2000 година около 30% от изпратените дипломати са имали такава обвръзка, то в периода от 2001 година досега този процент стига 50. През последните години тенденцията, която би била логично да е намаляваща, на изпращането на такива хора, е всъщност увеличаваща се, коментира външният министър.

В правителството е налице политическата воля за решаване веднъж завинаги на този казус и това да бъде направено по възможно най-цивилизования и внимателен начин, увери Младенов. Той добави:

Външно министерство има капацитет и той не е само в рамките на 45%-те на обявените хора. В министерството има изключително много качествени хора, които трябва да се развиват и да вървят напред. Българската история познава подобни ситуации неведнъж.

Борисов: Много ме е срам от тези назначения


Много ме е срам от тези назначения. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов по повод скандала с дипломатите с принадлежност към структури на бившата ДС. Той добави, че не знае как ще "си погледне колегите утре в Брюксел" и как ще отговори на въпроса наистна ли им е изпратил посланик, който е бивш агент на Държавна сигурност.

Те не знаят кой ги е пратил - предишното правителство и президентът, не знам как ще им отговоря. Затова с министър Младенов, с политическа партия ГЕРБ твърдо сме решени в парламента да отстоим отзоваването на всички тези посланици и оттук нататък повече да не се назначават бивши агенти или служители на ДС по нашите посолства, заяви Борисов. Той отбеляза, че партията е взела това решение на политическо ниво.

Трябва да се разделим с дипломатите, бивши агенти на ДС. Моето разбиране предполагам, че и партията ще го подкрепи, е, че с тези хора трябва да се разделим. Така премиерът коментира въпроса в предиобедните часове за големия брой оповестени български дипломати - бивши агенти на ДС, предаде БГНЕС.

Борисов заяви още: Няма логика в една държава да изпратиш човек, който вече хората там да отиват и да знаят, че това е човек на ДС. 20 години, след като е дошла демокрацията, толкова ли няма млади поколения дипломати, които да отидат там и да ги заместват?

Неслучайно, когато сме казвали, че бившата ДС е навсякъде - половината от посланиците ни излиза, че са агенти. Представяте ли си вътре в страната какво е?

Според премиера яростната съпротива срещу ГЕРБ на всички нива и на всички институции е знак за тежките поражения, които бившата ДС е нанесла на държавата.

Първанов срещу лустрацията по политически причини

Президентът Георги Първанов се обяви срещу опитите за лустрация и чистка по политически причини в коментар за намерението на правителството да отзове посланици и дипломати, сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Ако Тодор Живков е бил добрият държавен ръководител, защо посланиците от този период насам да са лоши, попита държавният глава. Той посочи, че познава част от списъка - "това са дипломатите, които 20 години работят в прехода и за демокрацията.

По думите на държавния глава дипломатите, а не сегашното правителство, са "вкарали" България в ЕС и НАТО, без никакви забележки и без никакви проблеми.

Готов съм да отворим всяка папка и да видим за кого какво има, ако за някого има нещо укоримо, наистина той ще си отиде. Ако, както подозирам, в огромната част от случаите тези хора са си вършили съвестно работата към държавата, защото държавата е една, независимо от това кой управлява, тогава трябва да преустановим този процес и този поход за ликвидация на държавността във всичките й структури, в това число и в дипломацията, заяви президентът.

Държавният глава посочи в отговор на въпрос, че не може да има лустрационни закони. Според него това не го казва той, а го посочват конституционалистите съдии.

БСП "против" отзоваването, "сините" "за"


Да бъдат отзовани всички посланици на България, за които комисията по досиетата обяви, че са били сътрудници на бившите тайни комунистически служби. Това поискаха тази сутрин от "Синята коалиция". В декларация лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че с това разкритие се потвърждава тезата, че България е троянски кон на Русия в Европейския съюз, предаде Dariknews.bg

Ние от "Синята коалиция" като български граждани, се срамуваме, че половината - 13 от 26, български посланици в Европейския съюз са агенти на Държавна сигурност. Това само потвърждава за пореден път тезата на представители на Русия, че България е нейния Троянски кон в ЕС. Призоваваме спешно да бъдат отзовани тези посланици. Настояваме за законово ограничаване правото на агенти на ДС да заемат такива постове, обърна се към депутатите Димитров.

БСП пък настоява посланиците, които са разкрити, че са бивши сътрудници на Държавна сигурност, да не бъдат отзовавани и да не се оказва политически натиск за тяхното оттегляне. Това се казва в официалната позиция на партията. От левицата подчертава, че разкритата от Комисията информация е с давност повече от 20 години и нейната стойност има единствено и само морални измерения.

Социалистите настояват ръководството на Министерството на външните работи да подходи отговорно и с необходимото уважение към дипломатите. В позицията си хората на Сергей Станишев отбелязват, че тези дипломати са допринесли за създаването на новата външна политика на страната, за присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз. Външната ни политика ще трябва да се справи с мащабен удар, който ще има тежки дългосрочни последици за нейното ефективно функциониране.

Предисторията и част от огласените бивши агенти на ДС

Постоянният представител на България в ООН Райко Райчев, както и сегашните ни посланици в Лондон, Берлин, Москва, Рим, Токио, Пекин, Мадрид, Лисабон, Атина и Ватикана са били агенти на тоталитарните служби. Това пролича от проверката на комисията по досиетата. Според данните на комисията около 40 от действащите посланици са били сътрудници на Държавна сигурност.

През годините посланиците на България в ключови европейски столици са били агенти на ДС, личи от доклада на комисията. Шефът й Евтим Костадинов съобщи, че 45 на сто от всички настоящи и бивши посланици, както и генералните консули, са били сътрудници на службите, информира Дневник.bg.

В списъка са и малко позабравени имена, като бившият кмет на Стара Загора Цанко Яблански (посланик в Израел от 1999 до 2003 г.) и бившият ни посланик във Вашингтон до 1994 година Огнян Пишев; бившият посланик в Швейцария Елена Кирчева; Любен Гоцев, експосланикът ни в Източен Берлин до 1991 г. Петър Междуречки и Иван Палчев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 05.04   1242 г. – Руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите на Тевтонския орден в Битката на Чудското езеро. 1614 г. – Във Вирджиния, индианката...