Българин загинал при атентата на руското летище "Домодедово"

25.01.2011 | 09:04
по статията работи:
13 500 рубли дават на децата, които са загубили родители. Утре е ден на национален траур в Москва и Подмосковието*
Българин загинал при атентата на руското летище "Домодедово"

*Информацията е актуализирана към 16:20 часа

Загинал българин на летището

Българинът Николай Иванов Иванов е загинал при вчерашния самоубийствен атентат на московското летище "Домодедово", потвърди за БТА говорителят на българското външно министерство Весела Чернева. Засега от дипломатическото ведомство се въздържат от повече подробности около смъртта на сънародника ни.

Министерството на външните работи вече е в контакт с близките на загиналия, но все още се работи върху установяване с пълна сигурност на неговата самоличност. Очаква се по-късно министерството да излезе с по-подробна информация за идентичността на българина.

Съобщението, че сред загиналите е Николай Иванов, българското министерство е получило от руската страна тази сутрин, уточни Весела Чернева.

Противоречива информация за броя на пострадалите

Вече са разпознати 25 от загиналите 35 души при атентата на московското летище "Домодедово", съобщава на сайта си днес в. "Комсомолская правда". Вестникът публикува списък с имената им. Те са идентифицирани въз основа на намерените при тях лични документи. Самоличността на останалите още не е установена. Разкрита е и гореща телефонна линия в руското Министерство на здравеопазването: 8 (495) 637-70-70.

Сред жертвите са установени 8 чужденци - двама британци, а също така граждани на Германия, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.

По неофициални данни на  в. "Комсомолская правда", в болница остават 87 ранени. Според информация на агенция "ИТАР ТАСС", броят на пострадалите е 110.

Всички са настанени в лечебни заведения в Москва и областта, съобщил министърът на здравеопазването и социалното развитие Максим Топилин, цитиран от агенцията. Състоянието на 48 души се оценява като крайно тежко.

Сред жертвите е 29-годишната писателка Анна Яблонска (с истинско име Анна Машутина), която пристигнала от Одеса, за да получи наградата на списание "Изкуство кино". В Москва и Подмосковието утре е обявен ден на траур.

Няколко версии за атентата

Вече се разследват няколко версии за инцидента, съобщи тази сутрин руската телевизия "Първи канал". Една от версиите е, че атентарорът е мъж на възраст между 30 и 35 години. Според друга версия експлозивът е взривен от жена.

Разследващите са на мнение, че взривното устройство е активирано с дистанционно. Взривът е избухнал в момента, когато предполагаемата терористка отворила чанта. Тя била съпровождана от мъж, който вървял до нея и чиято глава била откъсната при взрива", заявил източник за агенция "РИА Новости". Засега не е установена самоличността на заподозрените терористи.

Според експерти, взривното устройство е било с мощност около 5 кг тротилов еквивалент и е съдържало поразяващи елементи - изрезки от стоманена тел.

Разследващите смятат, че атентатът е бил извършен по класическата схема, използвана от екстремистите от Северен Кавказ. Получена е също информация за съучастник на двамата терористи, който ги чакал в кола на паркинга пред летището. В момента се проверяват записите от видеокамерите в района и документацията на паркинга.

Следовател, цитиран от ИТАР-ТАСС и Dariknews.bg., опровергал информацията, че атентатът бил извършен от двама терористи - мъж и жена.

"Основната версия на следствието не се е променила: на "Домодедово" се е взривил един атентатор самоубиец - мъж на възраст между 30 и 40 години, по всяка вероятност с европейски черти". По думите му частите от тела са били силно деформирани и разпознаването може да стане с помощта на специалисти.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви на заседание на столичната управа, че на всички деца, които са загубили родителите си при атентата, властите ще плащат ежемесечна помощ от 13 500 рубли. Градските власти са взели решение да дадат по 3 милиона рубли на семейството на всеки загинал, по 2 млн. рубли - на ранените, които са в тежко или средно тежко състояние, и по 1,2 млн. рубли на останалите пострадали.

В Интернет се появиха и кадри от инцидента, снимани с телефон. Видеото може да видите тук.

Критики към ръководството на аеропорта

Президентът на Русия Дмитрий Медведев обвини ръководството на "Домодедово" в анархия и "критичен недостиг" в системите за контрол. Медведев бе категоричен, че ръководството ще трябва да отговаря за липсата на адекватно осигурена безопасност в аеропорта.

Той е издал и заповед на прокуратурата да провери изпълнението на мерките, свързани с безопасността на руското летище. След инцидента премиерът е отложил заминаването си за Световния икономически форум в Давос, уточниха от "Кремъл" за агенция "Интерфакс".

Руският премиер Владимир Путин не се съмнява, че ще бъдат разкрити извършителите. "Извършено беше отвратително по своята жестокост и безсмислие престъпление", каза премиерът.

От летището веднага отхвърлиха вероятността за пробив в системата на осигуряване на безопасността. Относно изпълнението на мерките, ръководството на летището не смята, че трябва да носи отговорност за атентата.

Прессекретарят на летището Елена Галанова бе категорична, че всички изисквания за авиационна безопасност са спазени точно.

"Летищните служби са спазили всички изисквания за авиационна сигурност", заяви Галанова и поясни, че службите отговарят за сигурността в зоната, където се намират регистрираните пътници. "За сигурността в "общата зона на летището" отговаря транспортната милиция, която работи в тясно сътрудничество с летищните служби за сигурност", подчерта Галанова. Тя опроверга медийни съобщения, че летището е намалило наполовина щата на охранителите. По този начин летището отвърна на обвиненията, отправени от Медведев.

Летището е застраховано в "Алфа Страхование"

Международното московско летище "Домодедово" е застраховано в руската компания "Алфа Страхование", съобщи asn-news, цитирана от Insmarket.bg. Отговорността на летището за причиняването на вреда на живота, здравето и имуществото на трети лица е на стойност 150 млн. долара. Засега все още не оповестено дали терористичният акт е включен като покрит риск. "До обявяването поне на предварителните изводи на следствието за ситуацията е преждевременно искането да се коментира случилото си", заяви заместник генералният директор по авиационно застраховане в компанията Иля Кабачник.

Съболезнователна телеграма от България

Министър-председателят Бойко Борисов e изпратил съболезнователна телеграма до своя руски колега Владимир Путин, в която изразява съболезнованията на българското правителство по повод трагедията на летище "Домодедово", съобщи правителствената информационна служба. В нея се казва:

"Всички българи, нашето правителство и лично аз сме дълбоко потресени от трагедията, сполетяла Русия и руските хора. Ние скърбим зедно с Вас и с близките на жертвите на жестокия, варварски акт на терор. В този миг на изпитание България и нашето правителство подаваме ръка за морална и политическа подкрепа. Безусловно осъждаме вандалския и античовешки тероризъм, защото унищожаването на невинни хора не може да бъде оправдано с никакви политически и религиозни цели. Моля, от името на българския народ, предайте нашите искрени съболезнования на близките и роднините на загиналите и пострадалите - ние искрено преживяваме вашата мъка и страдание. Готови сме да помогнем на всички пострадали и засегнати за тяхното възстановяване и с всичко друго, което е необходимо. Присъдинявам се лично към вашата скръб, Бойко Борисов".

Темата следи: Апостол Апостолов, Econ.bg
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....