Истанбул подкрепя София в борбата за културна столица на Европа

18.02.2011 | 15:28
по статията работи:
Симеон Дянков ще се срещне с председателя на управителния съвет на Турската търговска палата
Истанбул подкрепя София в борбата за културна столица на Европа

София ще получи подкрепата на Истанбул за кандидатурата си за културна столица на Европа. Това стана ясно днес по време на срещата на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с управителя на вилает Истанбул Хюсеин Авни Мулту.

В рамките на краткото си работно посещение в Истанбул Симеон Дянков и колегата му Вежди Рашидов представиха в областната управа на най-големия турски град намеренията България да издигне кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 година. През миналата 2010 година културна столица на Стария континент беше турският мегаполис. Освен София, ще кандидатстват градовете Пловдив, Варна и Русе.

"Истанбул ще окаже пълна подкрепа на нашата кандидатура", заяви Хюсеин Авни Мулту, като сподели безвъзмездно опита си чрез консултации по документацията и стъпките, с които Турция е спечелила престижната надпревара за 2010 година.

Дянков подари на Хюсеин Мулту реплика на ритон от тракийско съкровище и покани управителя да посети София, за да го запознае на място с богатото културно-историческо наследство на българската столица, както и с перспективите в превръщането й в културен център.

По-късно днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще се срещне с председателя на управителния съвет на Турската търговска палата Мурат Ялчинташ и местни представители на бизнеса, съобщиха от Министерството на финансите.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...