Министър Найденов защитава ракията пред ЕК

23.02.2011 | 10:43
по статията работи:
Ако ракията бъде призната за традиционна българска напитка, бутилка от нея ще поевтинее с повече от 2 лв.
Министър Найденов защитава ракията пред ЕК
Прикачени документи

Правителството одобри доклад на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за традиционния характер на българска спиртна напитка "гроздова ракия". Той ще поиска от Брюксел да признае гроздовата ракия за традиционна българска напитка.

Кабинетът възлага на министъра на финансите да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз за допълнение на чл. 23 от Директива 92/83/ЕИО на Съвета с цел България да прилага намалена ставка на акциза, по-ниска от минималната, по отношение на продуктите, които представляват винена дестилатна спиртна напитка гроздова ракия, информира пресцентърът на МС.

Документите трябва да убедят Брюксел, че българите традиционно приготвят и пият ракия. Ако това стане, акцизът върху спиртната напитка може да бъде свален наполовина. Това означава, че бутилката от литър ще поевтинее с повече от 2 лв.

България ще убеди много трудно Европейския съюз, че гроздовата ракия е традиционна напитка. Това коментира Найденов след днешното заседание на МС, предаде Агенция "Фокус".

Министърът обясни, че това е трябвало да се случи 2006 година. По думите муприетият днес доклад от МС е първа стъпка в тази посока, а за българския потребител това означава литър ракия да поевтинее с около два-три лева.

От две части се състоят доказателствата, с които ще убеждаваме Европа, че пиенето на ракия е наша традиция. В първата се доказва, че в страната се е варяла и пиела ракия от повече от 50 години. Другата част трябва да покаже технологията за производство на огнената вода.

В историята на ракията, която ще приложим като доказателство пред Европа, влизат народни песни и предания, както и факсимилета от чужди вестници, в които се говори за нашата спиртна напитка, информира Standartnews.bg.

Според доклада на министър Найденов относно традиционния характер на напитката производството на вино и ракия е традиционно по българските земи още от дълбока древност. Името "ракия" в българския език идва от арабското "arak". Историческите данни сочат, че от арабските земи силното алкохолно питие достига до България през XІІІ-XІV век, т. е. много по-рано от завладяването на българските земи от Османската империя, става ясно от информацията на земеделското министерство.

Спецификата на традиционната българска спиртна напитка „гроздова ракия" се дължи на:

  • видът на дестилационните апарати - дестилационни казани с периодично действие, дестилационни инсталация с непрекъснато фракционно действие;
  • технологията на дестилирането - специфичните органолептични характеристики на българската "гроздова ракия"се постигат чрез комбинацията на дестилация, ректификация и дефлегмация;
  • температурата, при която протичат процесите и особено органолептичния контрол, който се извършва по време на дестилационния процес и който определя оптималния момент на отделяне на дестилата.

Повече за доклада на министър Найденов може да намерите в прикачения файл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...