ЕК открива наказателна процедура срещу България в областта на авиопревозите

06.04.2011 | 15:16
по статията работи:
Освен България, наказателна клауза е открита и срещу Чехия. Страните имат два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма
ЕК открива наказателна процедура срещу България в областта на авиопревозите

Европейската комисия (ЕК) откри нова наказателна процедура срещу България - заради двустранно споразумение с Русия в областта на авиационните услуги.

В комисията са обезпокоени, че това споразумение може да затрудни равното третиране на европейските авиокомпании и конкуренцията помежду им. От него могат да произтекат такси за прелитане над Сибир, които са в противоречие с антитръсовото законодателство в Евросъюза, и оскъпяват азиатските дестинации.

Наказателни процедури заради подобни двустранни споразумения с Русия вече са в ход срещу 23 други страни от Евросъюза. Днес, освен на България, първо писмено предупреждение по проблема е било изпратено и на Чехия, информира БНР.

Държавите-членки разполагат с два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма. Ако отговорите им бъдат сметнати за незадоволителни, Комисията ще изпрати мотивирано становище с искане те да променят своите двустранни споразумения за въздухоплавателни услуги с Русия.

През октомври 2010 г. бяха изпратени официални уведомителни писма до Австрия, Германия, Финландия и Франция през януари 2011 г. - до Белгия, Дания, Италия, Люксембург, Нидерландия, Обединеното кралство и Швеция, през февруари 2011 г. - до Ирландия, Испания, Кипър, Полша, Португалия и Словакия, а през март 2011 г. - до Гърция, Естония, Литва, Малта, Словения и Унгария.

Процедурата за нарушение разглежда два основни въпроса:

Свобода на установяване:

Двустранните споразумения за въздухоплавателни услуги между отделна държава-членка и трета държава трябва да включват така наречената "клауза за назначаване на ЕС", според която разпоредбите се прилагат еднакво за всички авиокомпании от ЕС, а не само за тези от въпросната държава-членка. Тя е съществена част от създадения в началото на 90-те години единен европейски пазар на въздушни превози и гарантира, че за авиокомпаниите важат еднакви правила навсякъде в ЕС. Изискването за "клауза за назначаване на ЕС" бе потвърдено от решението "Открито небе" на Съда от 2002 г..

Съдът постанови, че разпоредби, съгласно които само граждани на дадена държава-членка могат да се ползват от предимствата на споразумения за въздухоплавателни услуги, представляват нарушение на правилата на ЕС относно свободата на установяване (понастоящем формулирани в член 49 от Договора за функционирането на ЕС).

Повечето споразумения с трети държави вече са приведени в съответствие с решението на Съда. Русия е една от малкото държави в света, която не приема да третира по еднакъв начин всички превозвачи от ЕС и не е съгласна условията в двустранните споразумения да включват "клауза за назначаване на ЕС" и да важат за всички.

Такси за прелитане над Сибир

Определени авиокомпании от ЕС са задължени да плащат такси за прелитане над Сибир по маршрутите си към редица дестинации в Азия. Само през 2008 г. въпросните европейски превозвачи са заплатили такси в размер на около 420 милиона щатски долара, като по-голямата част от тази сума е платена директно на руската авиокомпания "Аерофлот", информира портал "Европа".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...