От ГЕРБ оценяват най-ниско Найденов, Трайков и Караджова

08.04.2011 | 09:20
по статията работи:
Тримата са получили най-много двойки в анонимните анкети, попълвани от депутати. Първи сред отличниците пък е премиерът
От ГЕРБ оценяват най-ниско Найденов, Трайков и Караджова

Трима министри са получили най-много двойки от депутатите от ГЕРБ. Това са Мирослав Найденов, Трайчо Трайков и Нона Караджова, показа проучване на вестник "24 часа" сред избраниците.

Всички от ГЕРБ попълваха анонимни анкети на заседанието на групата си във вторник вечер в станцията на Министерството на труда и социалната политика в Кремиковци. Идеята е на шефа на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Той вече е събрал анкетите в пликове и ще ги даде на Бойко Борисов.

Много от депутатите споделиха, че се надяват с оценките да подскажат на премиера, че са нужни промени в правителството. Красимир Велчев обаче отрича оценките да са един вид натиск към Борисов за промени.

В анкетите срещу името на всеки министър депутатите са поставяли оценки от 1 до 6. Повечето от тях обаче не са разбрали за единицата и масово са писали двойки на онези членове на правителството, от които не са доволни.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов оглавява класацията. "Не спира да прави гафове", недоволстват почти всички в групата на ГЕРБ. Някои членове на управляващата партия обаче признават за успех направеното със стандартите за храните. Много от избраниците обаче обясниха, че са се водили в негативните си оценки и от факта, че това е ведомството, в което най-трудно могат да направят връзка не само с министъра, но и с когото и да било от чиновниците, за да поставят проблеми на региона си.

За министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков критиките не са повлияни от скандала около АЕЦ "Белене", който се разви след вторник вечерта.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова пък е винена най-вече за спрени средства по европрограми.

Четвърти в "черната" класация на ГЕРБ е транспортният министър Александър Цветков. Сред двойкаджиите с по една-две ниски оценки се нареждат още Сергей Игнатов, Вежди Рашидов и Свилен Нейков.

Най-често обаче депутатите са поставяли тройки и четворки. За всеки министър може да има критики, но може да се каже и добра дума.

Първи сред отличниците пък е премиерът Бойко Борисов.

Има депутати, които нарочно не са попълнили анкетата. Видях колегите как настървено се нахвърлиха да пишат оценки и си помислих: Ето, това е техният миг на отмъщение - да бъде отстранен нехаресваният от тях министър. Това ме отказа, обясни депутат от управляващата партия.

Негов колега пък смята, че е по-редно всеки от министрите да се оценява само от депутатите от ресорната му комисия, защото другите нямат кой знае колко обективни наблюдения над работата им. Точно поради тази причина някои депутатите от ГЕРБ са сподели, че са писали оценки само на тези членове на кабинета, с които са работили пряко.

От доста време насам ГЕРБ има вътрешна система за самодисциплина. Критерият не са официалните отсъствия, а участието в гласувания. Така по разпечатките от тях всеки месец депутати биват глобявани с определени суми.

Сред рекордьорите за пореден път се оказал Емил Димитров, който олекнал този път с 1000 лв. Светлин Танчев пък бил санкциониран със 700 лв., въпреки че редовно може да бъде видян в парламента. Най-нередовна се оказала този месец групата от Благоевград - Атанас Камбитов, Георги Икономов и Георги Андонов, които са глобени с по 300-400 лв.

ГЕРБ не обича Караджова, била троянски кон

Нона Караджова е най-недолюбваният министър в средите на депутатите от ГЕРБ още от съставянето на правителството през 2009 г. Повечето от тях не я харесват, защото реално не е тяхна, а я определят като троянски кон на "Синята коалиция". Назначаването на Евдокия Манева - екоминистър от кабинета на Иван Костов, за заместник на Караджова бе повод за първите атаки срещу министъра. Атаките от средите на ГЕРБ срещу Караджова бяха особено силни при опита да се прокарат промени в Закона за генномодифицираните организми. Тогава дори се появиха обвинения, че работи срещу управлението.

Забавянето на строежа на завода за боклук на София обаче може да е причина за уволнението на Караджова. Още в началото на мандата тя получи ултиматум от премиера Бойко Борисов, че заводът трябва да стане. Проектът, в чието авторство се твърди, че Караджова има солиден дял, обаче засега трудно минава през одобрението на Европейската комисия и дори бе разделен на две - нови сметища и неясно кога завод за изгаряне.

Цветков сложи таван на такситата, но бави европроекти

Таван на цените на такситата е постижението на министър Александър Цветков. Нещо, с което не можаха да се справят предшествениците му. Дали това обаче няма да е като бумеранг и да доведе до повишаване на цените, предстои да видим.

Вторият плюс на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията е заемът от Световната банка за железницата, което я спасява от фалит. Той опита да се затворят кранчетата за изтичане на пари от БДЖ.

Минусите обаче пак са свързани с железницата и с оперативната програма "Транспорт". Закъсняват европроектите за модернизация на жп линиите. Първият търг за жп линията Пловдив-Бургас бе спрян от самия Цветков заради оплаквания в ЕК от фирми, участвали в конкурса. Освен това транспортното министерство е управляващ орган по всички проекти по програмата. То в крайна сметка отговаря за законното усвояване на европарите. Така че неусвояването на огромните средства, както и евентуални закононарушения се пишат на неговата сметка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...