Строежът на лот 4 на АМ "Струма" започва през ноември

19.08.2011 | 14:40
по статията работи:
Индикативната стойност на строителството на участъка е 53 млн. евро. По трасето ще има специални тунели за костенурки
Строежът на лот 4 на АМ "Струма" започва през ноември
Прикачени документи

През ноември ще започне изпълнението на лот 4 на магистрала "Струма", а към края на октомври се очаква да бъде избран изпълнител. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев преди началото на отварянето на техническите оферти на участниците в процедурата за избор на строител на участъка от Сандански до Кулата.

За изграждането на 15-километровата отсечка, която е с проектна скорост 120 км./час,  са подадени 15 оферти (пълния списък може да намерите в прикачения файл) - второ постижение в пътната агенция. Преди това 17 предложения са били подадени за строежа на лот 2 на магистрала "Марица". По повод подадените оферти за строеж на "Струма" Плевнелиев коментира: Със сигурност всички тези компании от България, Италия, Гърция, Турция, Германия, Австрия, Словения, Хърватска, които участваха досега, сме убедени, че отново ще участват и в това състезание и приветстваме всеки участник.

Индикативната стойност на строителството на лот 4 е 53 млн. евро. Министърът каза, че държавата очаква да има икономии и отбеляза, че по проекти, финансирани по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие", досега са икономисани 640 млн. лева, информира БТА.

При строежа на пътя между Сандански и Кулата се предвижда изместване на съществуващото и изграждане на ново трасе на ж.п. линията София - Кулата в участъка "Генерал Тодоров - Марино поле". Железният път ще се разработи за скорост на движение на влаковете 160км./ч. В този участък ще бъдат проектирани две големи съоръжения: железопътен мост над Мелнишка река и железопътен мост над р. Марикостинска. Съществуващата сега ж.п. линия е с проектна скорост 100 км/ч и представлява S-образна крива. Тя не отговаря на техническите изисквания за ж.п. магистрала и не би могла да бъде използвана при реконструкцията на ж.п. линията Видин - София - Кулата, информира АПИ.

Ще бъдат взети специални мерки, във връзка със защитени животински и растителни видове, които обитават трасето на лот 4 на магистралата, информира Агенция "Фокус".

По този повод министър Плевнелиев коментира:

Специфична е екологията за този лот. Минаваме през специални зони на местообитаване. Има смокове, костенурки, птички – специални растителни и животински видове. Има един дълъг списък на защитени видове, за които специалистите са преписали много ясни мерки - какво да се направи. Ще има специални бетонови стени, за да не могат костенурките да преминават. Ще има специални огради и мрежи, специални тунели за костенурки.

Имаме два уникални вида костенурки – обикновена блатна и каспийски блатна, за които със специалист ще уточним местата на тези тунели. Дори ще бъдат предвидени и специални места за снасяне на яйцата на костенурките. Имаме и специален вид жаба, специален вид гущер, смокове, безгръбначни, пъстър пор и т.н. Имаме местообитание на птици. Строителите ще се съобразят в хода на работата. На "Тракия” го правим това упражнение, така че сме дълбоко убедени, че няма да има абсолютно никакви проблеми”, каза Плевнелиев.

Цялата магистрала "Струма" ще струва 1.1 млрд. евро. По времето на тройната коалиция оценките били за 1.2 млрд. евро. Лотове 1, 2 и 4 трябвало да струват 250 млн. евро, а в момента държавата била далеч под този бюджет. В допълнение министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира, че не може да се говори за драстично падане на цените при всеки следващ участък от магистрала.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...