Не се налага актуализация на бюджета

29.08.2011 | 10:42
по статията работи:
Евентуални допълнителни разходи за проекта "Водно огледало" няма да предизвикат истинска промяна на бюджетното салдо, коментира Менда Стоянова
Не се налага актуализация на бюджета

Актуализация, която да променя параметри на бюджета, не се налага. Това заяви в ефира на предаването "Преди всички" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

Припомняме ви, че в петък стана ясно, че правителството готви актуализация на бюджета заради неразплатени 25 млн. лева за проекта "Водно огледало" в Кърджали. От стенограмата от последното заседание на кабинета става ясно, че премиерът Бойко Борисов ще предложи парламентът да коригира бюджета. Същият  ден от Министерството на финансите първо отказаха всякакъв коментар, после казаха, че във ведомството темата не е обсъждана, а в късния следобед лично вицепремиерът Дянков заяви, че актуализация няма да има, информира вестник "Сега".

Евентуални допълнителни разходи за проекта "Водно огледало" няма да предизвикат истинска промяна на бюджетното салдо. Така Стоянова коментира намеренията на премиера Борисов да поиска от парламента одобрение за допълнителни 25 милиона разходи.

Към 31 юли данните по приходната и разходната част не дават каквито и да било основания да се смята, че ще се наложи каквато и да било актуализация. Това може да стане, ако има срив в приходите. Засега основното неизпълнение са 300 милиона от осигуровки. Смятам обаче, че има резерви повече от 300 млн, за да се поеме това от намаление на разходи, коментира шефът на бюджетната комисия в НС. Тя допълни:  Засега икономическият растеж е по-нисък от очаквания, така че разходите строго трябва да се съобразяват с приходите. Икономическата криза беше тежка, България беше от страните, които не намалиха пенсии и заплати на чиновниците.

Увеличение на заплатите на чиновниците може да се очаква, когато се увеличат възнагражденията в сектора на производството и услугите. Всичко останало би било икономически необосновано и несправедливо. По този начин беше коментиран въпросът със "замразените" заплащания в администрацията. Евентуалният ръст през следващата година беше обвързан с данните за тази година.

Председателят на бюджетната комисия в НС потвърди, че и след планираното увеличение на минималната заплата възнагражденията у нас остават най-ниските в ЕС. Тя добави, че този факт може да се оправдае с ниския старт, от който влиза страната ни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...