ГЕРБ официално обяви Плевнелиев за кандидат-президент

04.09.2011 | 15:18
по статията работи:
За вицепрезидент от управляващата партия издигнаха Маргарита Попова. Премиерът обяви официално, че ще се кандидатира на следващите избори
ГЕРБ официално обяви Плевнелиев за кандидат-президент

При огромен медиен интерес около 15.15 ч. започна пресконференцията по представянето на кандидатпрезидентската двойка на ПП ГЕРБ. В събитието взеха участие премиерът Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на правосъдието Маргарита Попова.

Очаквано на фона на изключително силните слухове от последните няколко дни двойката, издигната от управляващата партия, се оказа Плевнелиев (президент) - Попова (вицепрезидент). След като я обяви премиерът изпрати журналистите да започнат веднага да питат лидерите на останалите политически партии кого те възнамерят да издигнат на следващите избори. В допълнение беше припомнено, че Борисов възнамерява лично да се кандидатира на следващите избори през 2015 г.

Преди обявяване на двойката вицепремиерът Цветанов припомни, че двамата със сегашния премиер са се запознали точно на 4 септември 2001 г. На това припомняне Борисов отговори: Като го слушах колегата Цветанов всъщност разбирам колко сме остарели. Няма да крия, че много се дразнех години наред на вашите въпроси – ще се кандидатирате ли за президент. Искам да ми върнете жеста.

България има нужда от модерна визия и това трябва да бъде заложено на всички нива на властта. Премиерът посочи, че президентската двойка е избрана така, че в правителството да не се получи вакум.

В МРРБ има много силен екип, който ще бъде запазен, и ще работи по същия начин. Това увери още премиерът. Той добави, че всичко, което се върши във ведомството, което до момента се оглавяваше от Плевнелиев, е приоритет на правителството. Припомняме ви, че според информация на вестник "Труд" от петък МРРБ ще бъде оглавено от досегашния зам.-министър Лиляна Павлова.

Първи коментари на Плевнелиев и Попова:

В първото си изказване като кандидат за президент Росен Плевнелиев пое ангажимент да превърне президентската институция в център за дефиниране на националните приоритети. Прогрес може да има само когато има ясни приоритети. В допълнение досегашният министър, отговарящ за регионалното развитие и инфраструктурата, обеща че няма да мълчи, когато националните приоритети са в опасност, няма да политиканства и да влиза в политически игри.

Маргарита Попова беше посочена като символ на антикорупция и решимост от Плевнелиев. На свой ред тя заяви, че силата и решимостта не са запазено поле за мъжете, а са качества, които принадлежат на професионалистите. Единственият диктат, на който се подчинявам, това е законът, каза Попова.

Като приоритет на президентската двойка на ГЕРБ тя посочи отварянето на съдебната система към гражданите, информира БТА.

МБМД с предварителна прогноза:

Ако изборите за президент бяха днес, Росен Плевнелиев от ГЕРБ би събрал 32.7 на сто от гласувалите, Меглена Кунева /независим/ - 15.7 на сто, Ивайло Калфин от БСП - 12.3 на сто.  Това сочат резултатите от изследване на социологическата агенция МБМД, проведено в София и областните градове в периода 29 август - 1 септември 2011 г. Резултатите от него бяха обявени преди официалното обявление от страна на управляващата партия.

Ако на втори тур се явят Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, за първия биха гласували 41.3 на сто, а за Калфин - 14.2 насто. При вариант Меглена Кунева - Росен Плевнелиев на втори тур, за Кунева биха гласували 22 на сто, а за Плевнелиев - 33.6 на сто.

Според изследването, ако вотът беше днес, за Румен Христов от Синята коалиция биха гласували 1.9 на сто, за Волен Сидеров от АТАКА - 2 на сто, за Алексей Петров - 1.5 на сто.

Визитки на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ:

 

Росен Асенов Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Завършва Природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград през 1982 г. Като ученик печели състезания по математика и информатика. Това е решаващо за избора му на бъдеща професия - специалност "Изчислителна техника" във ВМЕИ "Ленин" (дн. Технически университет - София), информира БТА.

Висшето си образование завършва през 1989 г. и започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника. През 1990 г. основава "Ирис Интернешънъл", която през 1991 г. подписва договор за съвместна работа с немската фирма "Линднер". В продължение на 8 години до 1998 г. завършва успешно повече от 80 строителни обекта в Германия, сред които и два бизнес парка.

От 1998 г. Росен Плевнелиев е основател и управител на компаниите от групата "Линднер България" ЕООД, които са сред водещите участници на строителния пазар. Под негово ръководство са изградени два много големи инвестиционни проекта в София, един от които е "Бизнес парк София" в ж.к. "Младост 4".

Бил е член на Борда на директорите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), на Борда на директорите на Американската търговска камара и член на настоятелството на фондация "За нашите деца".

На 27 юли 2009 г. Росен Плевнелиев е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов. При встъпването си в длъжност той обещава до края на мандата на правителството да бъдат завършени магистралите "Тракия", "Люлин" и "Марица" и да започне строежът на "Струма" и "Хемус". Според него това може да стане като политиците оставят експертите да си свършат работата.

Женен, с три деца. Владее немски и английски.

Маргарита Стефанова Попова е родена на 15 май 1956 г. в София. Завършва Немска езикова гимназия "Б. Брехт" в Пазарджик (1975) и "Българска филология" (1980) и "Право" (1989) в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има специализации в областта на правото във Вашингтон (САЩ), Германия, Унгария, Холандия, Австрия и др.

Кариерата й започва през 1990 г. като младши прокурор в Районна прокуратура - Пирдоп, районен прокурор в Районна прокуратура - Своге (1991-1993), окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - София (14 февруари 1996 - 21 септември 2006). От 21 септември 2006 г. е говорител на главния прокурор. От 21 февруари 2007 г. до 27 юли 2009 г. е прокурор във Върховна касационна прокуратура, като от 1 септември 2007 г. е ръководител на новосъздадения отдел "Противодействие на престъпленията против финансовата система на Европейския съюз". През периода 2001-2004 г. е хоноруван преподавател в Академията на МВР. Била е и преподавател в Националния институт на правосъдието.

На 27 юли 2009 г. Маргарита Попова е избрана за министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов. Тя е 87-ият министър на правосъдието на България и третата жена на този пост след Светла Даскалова (1966-1990) и Миглена Тачева (2007-2009).Омъжена, с две деца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...