Почина Стив Джобс

06.10.2011 | 07:26
по статията работи:
Oт няколко години той страдаше от тежки здравословни проблеми, които го накараха на 24 август да напусне поста си в Apple и да се оттегли
Почина Стив Джобс

Американската компютърна компания Apple ("Епъл") съобщи, че нейният бивш генерален директор и съосновател Стив Джобс е починал. "С дълбока скръб съобщаваме, че Стив Джобс почина днес", се казва в кратко комюнике на административния съвет на компанията. Джобс страдаше от няколко години от тежки здравословни проблеми, които го накараха на 24 август да напусне поста си и да се оттегли.

Починалият на 56-годишна възраст Стив Джобс бе емблематична фигура за Силициевата долина и бе в основата на някои от най-известните продукти на Apple. Той стои зад успеха на персоналните компютри Macintosh ("Макинтош"), на плейърите iPod, на смартфоните iPhone, на цифровите таблети iPad.

През август той се оттегли не само от управлението, а изцяло от дейността на фирмата, която стартира заедно със Стивън Возняк. От компанията не дадоха никакви обяснения за неговото напускане, но се знаеше, че от години той има много тежки здравословни проблеми, припомня БГНЕС.

Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния. Той е незаконнороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън и още като невръстно бебе е осиновен от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян. Като ученик Джобс посещава лекции на фирма-подизпълнител на Hewlett-Packard ("Хюлет-Пакард") в Пало Алто. Там бива нает като летен работник. Друг работник в тази фирма е Стивън Возняк. Няколко години по-късно, през 1976 г., двамата основават Apple в гаража на Стив Джобс. Той е на 21 г., а Возняк, който все още работи за "Хюлет-Пакард" - на 26 години. Следва успехът на персоналните компютри Macintosh, които носят името на любимия сорт ябълка на Джобс.

През 1986 година Джобс заедно с Едуин Кетмул основават компанията Pixar ("Пиксар"), занимаваща се с компютърни анимации. Тя се ражда, когато Джобс откупува графично студио на Джордж Лукас за 10 млн. долара. През последните години Pixar е доста известна благодарение на филмите си "Играта на играчките", "Търсенето на Немо" и "Феноменалните". След това новите му проекти са свързани най-вече със софтуерната индустрия, като компанията, която основава през 1989 г., се нарича Next. Джобс осъзнава, че не може да направи революция в хардуера и затова насочва всичките си усилия към софтуера. Въпреки сравнително големите успехи на Джобс с Next, компанията не става един от големите играчи в компютърния бизнес. Но такъв играч си остава Apple и те купуват Next през 1996 г. за сумата от 402 милиона долара, като по този начин връщат Джобс в компанията, която той сам основава.

През 2004 г. Джобс се лекува от рак на панкреаса, а през 2009 г. му правят трансплантация на черен дроб. На 17 януари тази година Джобс взе отпуска за неопределен период от време поради здравословен проблем, но не обясни какъв е той. Стив Джобс бе заместен като генерален директор на корпорацията от втория човек в нейната йерархия - операционния директор Тим Кук.

Как светът реагира на тъжната новина за кончината на големия визионер и какво казаха известни и влиятелни личности за него, може да прочетете тук.

Цитати от изказвания на Джобс през годините, в които става дума за мотивацията, новаторството и успеха, може да видите тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...