"Не е нужно нещата да променят света, за да бъдат значими"

06.10.2011 | 14:44
по статията работи: Александър Димитров
Агенция Reuters подбра интересни цитати на Стив Джобс, в които лидерът говори за мотивацията, новаторството и успеха
"Не е нужно нещата да променят света, за да бъдат значими"

Стив Джобс, съоснователят и бивш генерален директор на Apple, не се ограничава само до новаторството в бранша на технологиите. Успехът му е обусловен не само от късмет, но и от силен характер, мотивация и целеустременост, които го изстрелват на върха. Във връзка с това са известни множество цитати на предприемача, които са директен израз на неговия светоглед. Агенция Reuters ги представи в деня след кончината на големия визионер.

Известна е речта му на откриването на Станфордския университет през 2005 година. Части от нея гласят: 

"Постоянното себенапомняне, че скоро ще съм мъртъв, е най-важният фактор, който ми е помагал да взимам големите решения в живота си. Защото всичко - всички външни очаквания, цялата гордост, целият този страх от неловкост или провал - тези неща просто избеляват пред лицето на смъртта. Да си спомняш, че ще умреш някой ден, е най-добрият начин, който аз знам, да се избегне капанът на мисленето, че имаш нещо да губиш. В този момент вече си гол. Няма причина, поради която да не следваш сърцето си".

"Времето ви е ограничено, така че живейте по начина, по който искате да живеете. Не позволявайте да ви застигне догмата на живот, който другите определят, вместо вие самите. Не оставяйте хаотичния шум от чуждите мнения да дави вашия вътрешен глас и това, което той повелява".

На Allthingsd конференцията през 2010 г. Джобс споделя, че няма нищо по-зареждащо за деня му от получаването на случаен имейл от случаен човек, който си е закупил iPad някъде и казва как това е най-хубавата покупка за целия му живот. "Това е моят извор на мотивация. Това ме караше да продължа преди 5 години, това ме караше да продължа и преди 10 години, когато нещата бяха трудни. И това ще продължава да ме мотивира в следващите 5 години - каквото и да се случва", коментира Джобс.

Ключова е и неговата фраза "А, и още едно нещо...", като в краткостта на тези думи готвещият се да напусне конференцията Джобс често изненадващо представя продукт, който да наложи нов технологичен еталон. Част от "резултатите" от тази фраза са iPod Touch, MacBook Air, iPod Shuffle, MacBook Pro, както и много други.

В интервю за Business Week през 2004 г. Джобс говори за иновацията: "Иновацията се ражда, когато хората се обаждат един на друг в 22:30 вечерта с нова идея или когато се срещат из коридорите, или пък просто са осъзнали нещо, което напълно разтърсва досегашния ни начин на мислене относно даден проблем".

И допълва: "И понякога се налага да се откажем от хиляда неща, за да сме сигурни, че няма да завием в грешната посока или да претрупаме нещата. Винаги мислим за разрастване в рамките на нови пазари, но единствено с казването на едно стриктно "не" можем да се концентрираме върху наистина важните неща".

В списание Fortune през 2000 година пък, Джобс говори за дизайна: "В речника на повечето хора дизайн означава чисто и просто облицовка, нещо, което е неизменно външно. Това е украската на вътрешността. Материята, от която са изработени диванът или пердетата. Няма нищо по-далечно от реалното значение на думата "дизайн". Дизайнът е фундаменталната одухотвореност на нещо, създадено от човека, което в крайна сметка получава своето изражение в успешните външни измерения на даден продукт или услуга".

Apple лидерът има и своите хапливи моменти, като емблематичен е отговорът му на репортер от New York Times, задал му въпрос относно здравето: "Мислите, че съм арогантен човек, който смята, че е над закона - аз пък мисля, че вие сте кофа със слуз, един подлизурко, който не може да нацели фактите."

Джобс със сигурност няма да бъде забравен, но не само поради статута си на новатор, чийто гений е нахлул в живота на много хора по света. Самият му светоглед, начин на мислене, концепция относно живота - тези неща са не по-малко дефиниращи почитта, която му отдават феновете.

И наистина - именно уважение заслужава човек, променил света, който скромно споделя: "Не е нужно нещата да променят света, за да бъдат значими".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...