Папандреу иска референдум за втория спасителен план на Гърция

01.11.2011 | 10:51
по статията работи:
ЕК не е била информирана официално от гръцкото правителство за плановете му
Папандреу иска референдум за втория спасителен план на Гърция

Гръцкото правителство неочаквано обяви референдум за втория спасителен план за страната. Това стана само седмица, след като пакетът бе съгласуван с международните кредитори по време на срещата на ЕС, съобщава вестник "Айриш таймс", цитиран от Агенция "Фокус".

Премиерът Георгиос Папандреу обеща референдума по време на реч пред депутати от неговата партия ПАСОК, но не посочи конкретна дата за провеждането на вота.

Действията на премиера отново засилиха опасенията, че гръцката вътрешна политика излиза извън контрол на фона на засилващото се недоволство заради съкращаването на работни места в публичния сектор и увеличаването на данъците. Стачките и проявите на насилие по време на демонстрации се превърнаха в нещо обичайно за Атина и за други градове.

Референдумът най-вероятно ще предизвика тревога в Брюксел, Париж и Берлин, въпреки уверенията на Папандреу, че Гърция ще продължи с реформите, коментира изданието.

От своя страна ЕК информира, че не е била официално информирана от гръцкото правителство за плановете му да организира референдум по спасителния план на стойност 130 милиарда евро (180 милиарда долара), предаде Ройтерс.

"Гърците не са ни информирали официално (за референдума) и това ни възпира официално" (да коментираме случая), заяви говорител на Европейската комисия. Тя допълни: "Докато не получим писма или нещо подобно от гръцкия премиер, не може да се очаква да реагираме".

Лидерите на еврозоната се споразумяха миналата седмица да отпуснат на Атина втори финансов пакет и издействаха от частните кредитори да се намали с 50 процента дълга на Гърция към тях, припомня БТА.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...