Гръцкото правителство подкрепи решението на Папандреу за референдум

02.11.2011 | 09:32
по статията работи:
Референдумът може да се състои още през декември, стана ясно след извънредното заседание на кабинета
Гръцкото правителство подкрепи решението на Папандреу за референдум

След среднощно заседание, приключило в 3 часа тази сутрин, гръцкото правителство даде подкрепата си за изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу да се проведе референдум за споразумението с Брюксел за преструктуриране на дълга.

"Кабинетът изрази подкрепата си. Референдумът ще се състои възможно най-скоро, щом бъдат формулирани основните положения на споразумението по спасителния финансов план", каза правителственият говорител Елиас Мосиалос, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Вчера гръцкият министър-председател се превърна в червен плащ за опозицията, "своите" и за цяла Европа, след като, явно без да се координира с никого, оповести намерението си народът да реши какъв да бъде курсът на страната.

Снощи Папандреу, който беше наречен от някои медии политик-камикадзе, подчерта, че въпросът няма да бъде "това или друго правителство", а "да или не на споразумението", "да или не на еврото", "да или не на Европа". Според него референдумът е необходим, за да може Гърция да даде ясен отговор на света и на себе си за европейския си курс и за членството си в еврозоната, посочва в. "Катимерини".

По думите на министъра на вътрешните работи Харис Кастанидис въпросът ще бъде зададен по следния начин: "Приемате ли споразумението за кредитиране? Да или не?". Той изрази остро несъгласие с поставянето на въпрос като "да или не на еврото", тъй като според него правителството не може да поставя под съмнение европейската ориентация на страната. Конкретният въпрос, който ще бъде поставен, предстои да бъде уточнен.

Въпреки че първоначално беше обявено, че референдумът ще се състои в края на януари догодина, сега кабинетът изрази желание процедурите да бъдат ускорени, така че да може това да се случи до края на годината, отбелязва в. "Навтемборики".

"Референдумът може да бъде изтеглен с около един месец - през декември", заяви министърът на вътрешните работи на страната Харис Кастинидис. Това ще се случи, ако Гърция и международните й партньори изработят детайлите на споразумението за спасителния план по-рано от планираното.

В рамките на извънредното заседание на Министерски съвет Папандреу изрично подчерта, че отхвърля възможността за предсрочни избори, макар такива да бяха поискани от лидера на опозиционната Нова демокрация Андонис Самарас.

На излизане от продължилото 7 часа извънредно заседание някои министри заявиха, че са изразили критики към инициативата на Папандреу, но са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие в парламента в петък.

Намерението на Гърция да организира референдум за финансовата помощ от ЕС ще покаже ясно, че страната заслужава мястото си в еврозоната и пазарните смущения ще са краткотрайни", заяви гръцкият премиер на извънредното заседание, цитиран от "Ройтерс".

"Референдумът ще бъде ясен мандат и ясно послание в Гърция и извън нея за европейския ни курс и участие в еврозоната. Никой няма да може да се съмнява в курса на Гърция в рамките на еврозоната", се казва в изявление на канцеларията на Папандреу.

Премиерът смята, че партньорите на Гърция ще подкрепят политиката ѝ и прикани лидерите на Г-20, които ще се съберат по-късно тази седмица в Кан да се споразумеят за политика, "която да гарантира, че демокрацията стои над пазарните апетити".

Съобщението на премиера за организирането на референдума беше остро разкритикувано в Европа и причини спад на световните финансови пазари.

Масовата вълна от критики от европейски колеги, последвала оповестяването на новината за готвения референдум, Папандреу окачестви като "антидемократична" и подчерта, че демокрацията стои над интересите на пазарите.

Освен това отбеляза, че смутът на пазарите, регистриран вчера, ще бъде само временен, напук на катастрофалните краски, с които международни фактори вчера обрисуваха последиците от хода му за финансовите пазари.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...