Любомир Павлов оглави Съюза на издателите след скандал

16.11.2011 | 17:24
по статията работи:
Организацията е пред разпад
Любомир Павлов оглави Съюза на издателите след скандал

Съсобственикът на "Медийна група България" Любомир Павлов е новият председател на Съюза на издателите в България. Той беше избран днес от Общото събрание на организацията. Кандидатурата му е била издигната от неговия съдружник Огнян Донев.

Това е била и единствената номинация, след като издателят на списание "Тема" Валери Запрянов и издателят на вестник "Капитал" Теодор Захов си направиха отвод, предаде БТА.

Членството си от Съюза на издателите са оттеглили вестниците "Стандарт", "Земя", "Новинар" и "Банкер".

Бившият главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, който в момента прави нов вестник заедно със Запрянов, обяви, че възнамерява да напусне съюза, който оглавяваше от създаването му.

Заседанието беше закрито за журналисти. Информация от него обаче изтече, тъй като Христо Грозев разказваше за събитието онлайн в профила си в Twitter. Именно тогава стана ясно, че по време на заседанието се е разразил скандал.

Грозев е другият съсобственик на "Медийна група България" и е в конфликт с Павлов и Донев, припомня Mediapool.bg.

Според неговия разказ Запрянов е отправил обвинения към колегите си от "Труд", "24 часа" и "Капитал", че са провалили провеждането на годишните награди за пишещи журналисти "Черноризец Храбър", като не са допуснали подчинените си до конкурса. Запрянов е бил подкрепен от издателя на "Стандарт" Тодор Батков, който заявил, че "да забраниш на журналистите си да участват е недостойно" и обявил, че напуска съюза, в чието ръководство беше досега.

"За първи път ме е срам, че съм журналист. Не искам да плувам по река, която става все по-жълта и пълна с трупове. Не можеш да издаваш авторитетни медии, а с другата ръка жълт вестник, който да ти изпълнява мръсните поръчки. Предпочитам да остана журналист, вместо да стана кучето на Павлов!", избухнал обаче Валери Запрянов.

Самият Павлов е лансирал идеята държавата да поеме разпространението на вестниците, което ще гарантира, че няма да се изкривява пазара.

Впоследствие информацията "на живо" от заседанието ма Съюза на издателите секна, тъй като Грозев спря да пуска съобщения в Twitter. Причината за това е била, че зам.-председателят на съюза Венелина Гочева получила информация от свои колеги от "24 часа" и му направила забележка.

"Оставяме отворена вратата към всички, които днес реагираха емоционално", коментира пред репортери след края на събранието Любомир Павлов. Той посочи, че е бил избран с 11 гласа "за" от общо 16 участващи в гласуването. "В България често крадецът казва дръжте крадеца. Много хора се притесняват, че в мое лице ще има човек, който ще защитава свободата на словото и демокрацията", заяви още той, цитиран от БТА.

Тодор Батков обаче коментира, че се оттегля от организацията, тъй като според него съюзът ще се използва за корпоративно влияние и лични интереси.

Валери Запрянов добави, че днешният избор за председател е знак за появата на фирмен съюз. По думите му е била направена огромна кампания с позвънявания за кого да се гласува. Според него Павлов е искал да стане председател "на живот и смърт". Този акт той обясни с думите: "Ако вас ви разследват и се стигне до съдебни дела, но сте председател на съюза, може да се стигне до отзвук в Европа, че това е удар по свободата на словото в България".

"Днес страстите и емоциите надделяха над прагматичното. За мен това е малко странно, защото съюзът трябва да го има. Има много работа да се върши и да се развива. Нормално е да има разногласия, но не е редно да бъдат толкова силно акцентирани. Затова има и управителен съвет, чрез който да се осъществява обратната връзка с издателите", коментира пред Теодор Захов от името на "Икономедиа", цитиран от Дневник.bg и Capital.bg.

Използвана е информация на БТА, Mediapool.bg, Дневник.bg, Capital.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...