Дянков: Бюджетът за догодина ще издържи на кризата

29.11.2011 | 10:03
по статията работи:
"Няма как да отстъпим, защото няма накъде, каза финансовият министър по повод стачките на железничарите и зърнопроизводителите
Дянков: Бюджетът за догодина ще издържи на кризата

"През последния месец станаха все лоши неща в Европа, което наложи промените във фискалната ни политика". Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по отношение на упреците, че в началото на годината е обещал дадени пари за секторите в бюджета, а след това средствата се оказаха по-малко.

В началото на годината е бил прогнозиран един консерватиовен бюджет, именно заради успокоението, че пакетът за Гърция е съгласуван и нещата ще потръгнат в ЕС. „Сега обаче обстановката е по-нестабилна и затова се налага да направим бюджет, който има буфери. Той е оптимистичен, защото сме го изчислявали на база 1% растеж на икономиката ни, а се очаква той да е по-голям", обясни още финансистът пред bTV.

Той увери, че бюджетът за догодина ще издържи на кризата и страната ни ще завърши с дефицит по-нисък от 2,5 на сто - втори или трети в ЕС.

Ако утре се създаде фискален съюз като алтернатива на еврозоната, ние ще сме една от осемте държави, които веднага ще влязат в нея, тъй като изпълваме критериите, смята Дянков.

Той посочи, че Германия е най-големият ни пазар, а Италия - вторият по големина.
При положение, че и двете страни казват, че догодина ще са в криза, ние няма как да не реагираме на тези опасения", заяви Дянков.

Според него в рамките на следващите 6 месеца има реален шанс еврозоната да не съществува.За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни. Трябва да се преориентираме към Азия и Русия, но няма как това да стане за няколко месеца, затова нещата са много несигурни като цяло", каза финансовият министър.

Относно протестите Дянков заяви: Парите ги няма, така че колкото и да протестират зърнопроизводителите или заетите в други сектори на икономиката, няма какво да се преговаря".

„В началото на годината се надявахме, че ако съберем повече пари в НАП и митниците, може да раздадем повече пари, но сега се вижда, че това няма как да стане"
, увери той.

Според министъра 8 фирми от зърнопроизводството взимат половината от държавните субсидии за сектора. 30 милиона, например, са отишли в ръцете само на една фирма за тази година, тъй като системата им го е позволила. „Но сега ние променяме системата. Искаме да няма този монопол и парите да стигнат до дребните производители".

"Няма как да отстъпим, защото няма накъде - така коментира Дянков протестите на железничарите. След десетия ден постепенно ще се закрие дружеството, защото на врата му сега тежат 850 милиона лева. Товарните превози ще се приватизират. За пътническите ще създадем нова компания, която не е обременена с дълговете на БДЖ", заяви Дянков по отношение на продължаващите протести на железничарите.

Преизчисляване на пенсиите няма да има, но то така или иначе е било предвидено само за новите пенсионери - тези от 2017 г., обясни финансовият министър.

Само тази година в Гърция заплатите са намалели с 60%, в Румъния с 30%, у нас с около 20%, а в Холандия с 15 на сто. "Ако произвеждаме повече, оттам ще дойдат по-големите пенсии и заплати", увери той. Министърът поясни, че според разчети на НОИ поне до 2040 г. хората ще внасят повече, отколкото ще получават при пенсии.

Дянков прогнозира, че ГЕРБ ще е на власт и през 2015 година, но той няма да е финансов министър, защото има други планове.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...