"Булгаргаз" поиска 17.8% ръст на цената на газа от 1 януари

09.12.2011 | 17:42
по статията работи:
От компанията се оправдават със задържането на цената на природния газ от ДКЕВР и повишения обменен курс долар/лев
"Булгаргаз" поиска 17.8% ръст на цената на газа от 1 януари

"Булгаргаз" ЕАД иска цената на газа от началото на 2012 г. да се увеличи със 17.74% от началото на следващата година. Това става ясно от предложението, което е внесла компанията в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Ако предложенито бъде прието, това ще значи, че "синьото" гориво ще се продава на цена от 699.82 лв. за хиляда кубични метра без ДДС за първото тримесечие на 2012 г. В левове исканият ръст е 105.45 лв. за хиляда кубични метра без ДДС  спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за четвъртото тримесечие на 2011 г.

Увеличението в сравнение с действащата цена се дължи главно на задържането на цената на природния газ от ДКЕВР за предходни периоди и повишения обменен курс долар/лев. Това става ясно още от съобщението на "Булгаргаз".

Внесеното искане се различава минимално от прогнозната цена на държавния газов доставчик, която беше обявена в среда на месец ноември. Тогава дъщерната компания на Енергийния холдинг прогнозира, че "синьото гориво" ще поскъпне с 17.6 на сто от 1 януари.

"Природният газ ще поскъпне с до 5% от 1 януари 2012 година", прогнозира впоследствие председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

 

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...