ООН осъди Сирия въпреки споразумението с Арабската лига

20.12.2011 | 12:55
по статията работи:
Сирийската опозиция не вярва Башар ал Асад
ООН осъди Сирия въпреки споразумението с Арабската лига

Общото събрание на ООН осъди нарушенията на човешките права в страната. Това стана броени часове, след като режимът в Дамаск се съгласи да приеме наблюдатели от Арабската лига.

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите на насилието в Сирия днес е достигнал 100 души, предаде ДПА, като се позова на активисти.

Най-малко 72 дезертьори от сирийската армия били застреляни, докато се опитвали да избягат от своите постове и да се присъединят към бунтовниците срещу режима на президента Башар ал Асад. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи по-рано, цитиран от Франс прес и Reuters, че силите за сигурност обстрелвали с картечници бегълците. Базираната в Лондон правозащитна организация се позова на оцелели дезертьори при масовото убийство в северозападната сирийска провинция Идлиб. Същевременно 28 души бяха убити днес в различни райони на страната от сирийските сили на реда. Повечето от тях намериха смъртта си в централната провинция Хомс и в Идлиб.

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща остро нарушенията на човешките права в Сирия. Текстът бе одобрен със 133 гласа "за" при 11 "против" и 43 "въздържали се", съобщиха Франс прес и АП, цитирани от БТА.

Резолюцията призовава сирийските власти да прекратят незабавно всички нарушения на човешките права, да защитят населението и да изпълняват всички свои задължения съгласно международното право.

Над 5 хил. души са били убити в Сирия по данни на ООН от началото на протестите срещу режима преди девет месеца. Сирийският постоянен представител в световната организация Башар Джаафари осъди резолюцията като демоничен заговор срещу страната му.

За кръвопролитията в арабската държава даде мнението си и германския външен министър Гидо Вестервале. Според него Дамаск ще бъде съден по действията си, а не по думите си. Той призова Сирия незабавно да приложи споразумението, позволяващо на арабски наблюдатели да следят постигнатата договореност за прекратяване на деветмесечните протести, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Гидо Вестервеле отбеляза, че Сирия е нарушила обещанията си в миналото. "Поради това ще оценяваме споразумението между сирийското ръководство и Арабската лига не по думите, а по действията, а именно дали ще го приложат незабавно", заяви той в комюнике.

"Насилието трябва незабавно да бъде прекратено, армията да се изтегли, политическите затворници да бъдат освободени, а безпрепятственият достъп на хуманитарна помощ да бъде гарантиран. Има важни условия за мирна промяна в Сирия", изтъкна Вестервеле.

Вчера представители на режима на сирийския президент Башар ал-Асад подписаха споразумение в централата на Арабската лига в Кайро да приеме наблюдатели, които да следят плана за прекратяване на кръвопролитието.

От своя страна представителите на сирийската опозиция заявиха, че според тях приемането от страна на Сирия на плана за изход от кризата, предложен от Арабската лига, е маневра.

"Сирийският режим прави маневри, за да попречи сирийското досие да бъде внесено в Съвета за сигурност на ООН. Управляващите в Сирия нямат никакво намерение да прилагат каквато и да е инициатива", подчерта Бурхан Галиун, лидерът на Сирийския национален съвет (СНС), главната опозиционна сила в страната.

Според СНС съгласието на президента Башар ал Асад да допусне чужди наблюдатели в страната му е опит за печелене на време. Сирийският национален съвет, който провежда конгрес в Тунис, призова международната общност да установи зона за сигурност за членовете на опозицията, където те могат да получат съответните медицински грижи.

Същевременно Башар Асад одобри закон, налагащ смъртно наказание за всеки, който въоръжава терористи, предаде държавната информационна агенция САНА, цитирана от Франс прес.

Законът предвижда смъртно наказание за всеки, който осигурява оръжия или помага на други да осигурят оръжия за извършване на терористични действия. Предвижда се присъда от 15 години принудителен труд за контрабанда на оръжия и доживотен
принудителен труд, ако контрабандата е с търговска цел или за тероризъм.

Сирийските власти твърдят, че деветмесечните протести са дело на въоръжени терористи, а не на цивилни демонстранти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...