БДЖ: Стачкуващите няма да бъдат уволнявани

24.11.2011 | 11:09
по статията работи:
Ръководството на БДЖ все още няма позиция дали ще подава иск за обявяване на стачните действия за незаконни
БДЖ: Стачкуващите няма да бъдат уволнявани

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев заяви тази сутрин пред журналисти на Централна гара в София, че стачкуващите служители няма да бъдат уволнени, предаде Агенция "Фокус".

Той допълни, че за да се стигне до там, трябва да се докаже, че стачката е незаконна. Ръководството на БДЖ още няма позиция по въпроса - дали ще подава иск за обявяване на стачните действия за незаконни.

Шефът на железопътния холдинг обясни също, че няма идея дали стачката ще продължи и колко време ще продължи. Недев допълни, че няма как да прогнозира какво ще се случи, ако стачката в железницата продължи по-дълго. Ако обаче нещата вървят както са заложени като времетраене (от 8.00 до 16.00 ч.), не би трябвало стачката да се отрази по кой знае какъв начин, беше обяснено още тази сутрин, информира БТА.

Протестиращи служители на БДЖ на Централна гара София обвиниха изпълнителния директор на дружеството Йордан Недев, че за 2 години ръководството не е свършило нищо, а само уволнява и изхвърля хора на улицата.

Двете страни влязоха в разгорещен спор. Протестиращи служители на БДЖ заявиха, че ако Бойко Борисов разгледа по-подробно този въпрос, ще разбере какъв е проблемът и ще го реши. Вие не сте свършили нищо, само уволнявате хора, не правите ремонти на влакове и т.н, допълниха недоволните служители Недев отговори: Защо като синдикати не са следили това, което ставаше през последните 20 години в железницата. Защо са допуснали развитието на това, което са случи.

"Трябва да предупредим директора на НКЖИ Милчо Ламбрев, че ако продължава с опитите за локаут*, ще си има сериозни проблеми още днес", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатите разполагат с информация, че на много места в страната са сменени хората, които днес трябваше да бъдат по график на смяна ръководител движение вероятно с намерение или с надежда да се осуетят стачните действия, информира БГНЕС.

Припомняме ви, че по-рано днес се появи информация, че в Благоевград и Плевен има локаути. В южния град началник гара и ръководител движение за днес бяха сложени да дежурят служители, които са против стачката.

Според ръководството на БДЖ стачката в железницата е незаконна, но от мениджмънта на компанията няма да предявяват съдебен иск и няма да санкционират никого за това, че упражнява правото си на протест. Това стана ясно от думите на председателя на борда на директорите на железопътния холдинг Владимир Владимиров. Той призова да се стачкува по цивилизован начин. Причината за апела е получена информация, че хора са лягали на релсите в Пловдив, за да спрат международен влак, информира Dariknews.bg.

Около 300 железничари са се записали като стачници, а общо работещите в железниците са около 13 000 души. Списъците със стачкуващи, които се изготвят, целят хората да се регистрират като участници в действията и съответно да не им бъде заплатено възнаграждение за деня, обясни Владимиров.

Той отправи молба към синдикатите да пуснат международните влакове и да не се спират влаковете там, където няма алтернативен транспорт. „Чужденците нямат никакво отношение към проблемите на железниците и не трябва да уронваме престижа на България", каза шефът на борда на директорите на БДЖ Холдинг.

Тиражираната напоследък калкулирана сума от 500 000-600 000 лв. на ден визира приходите общо от пътнически и товарни превози. Тя обаче не е съвсем актуална, защото приходите на товарните превози нарастват и освен това те са преструктурирани, така че да се извършват, когато няма стачка. В пътнически превози приходите са около 250 000 лв. на ден, но тъй като дружеството е на загуба, практически и една част от разходите ще намалеят и ефектът няма да бъде толкова негативен.

Впоследствие от НКЖИ заявиха, че не е налице локаут по смисъла на чл.20 и 21 от „Закона за уреждане на колективните трудови спорове". Работодателят не е нарушил по никакъв начин разпоредбите на закона относно локаута, тъй като:

  • не е налице преустановяване дейността на предприятието или част от него;
  • не са уволнявани работници и служители на компанията;
  • не са приемани на работа нови работници на мястото на стачкуващите с цел предотвратяване или преустановяване на стачката или осуетяване удовлетворяването на предявените искания;

Изказвания от подобен род са на хора незапознати с Нормативната уредба на ДП НКЖИ и МТИТС и дезинформират обществото, посочват от железопътната компания.

Близо 500 хил. лв. на ден ще са загубите на средно голямо предприятие от индустрията, ако дъщерното дружество на БДЖ "Товарни превози" спре работа заради стачката. Това твърди Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, цитиран от БНР.

*замяна на стачкуващите с други работници, които са обявили, че няма да стачкуват

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...