2013 - година на свито потребление и слабо кредитиране

29.01.2014 | 10:40
по статията работи: Момчил Лалев
От 4 години продължава тенденцията на понижаващи се лихви по спестявания, посочва анализатор
2013 - година на свито потребление и слабо кредитиране

2013 г. е преминала под знака свито потребление, слабо кредитиране и нисък интерес на потребителите към кредитни продукти. Това посочва в обзора на банковия пазар в България за миналата година анализаторът на финансовия портал "Моите пари" Иван Стойков.

По данни на Европейската статистическа служба (Евростат), в края на ноември 2013 г. спрямо същия период на предходната година, търговията на дребно у нас бележи ръст от 6,2%. Според Стойков от една страна това е положителен сигнал за съживяване на търсенето, от друга – може да показва тенденция да се задоволяват само основни нужди от стоки, необходими за съществуването.

В обзора се посочва, че 2013 г. е била поредната година, през която не сме успяли да видим така чаканото съживяване на кредитирането, а с него и събуждане на потребителската активност. Едни от най-популярните кредити, жилищните, не са показали впечатляващи темпове на изменение, като експозициите на банките през цялата година намаляваха.

През 2013 г., тенденцията на свиването на потребителското кредитиране е продължила, посочва Стойков. По данни на БНБ към ноември миналата година отпуснатите кредити от този вид са за почти 9 млрд. лв.

Така популярните вече бързи кредити за домакинства в края на септември миналата година са достигнали обем от почти 1,4 млрд. лв. През 2013 г. размерът на лошите и преструктурираните кредити продължи да нараства, въпреки че е с продължаващ забавящ се темп. Нивото на лошите и преструктурирани кредити през декември 2013 г. достигна 22,65%, показва още обзора.

По отношение на спестяванията Стойков посочва, че вече почти 4 години тенденцията на понижаващи се лихви по спестявания е основната тенденция, която характеризира спестовните продукти.

2013 г. не е направила изключение от тази тенденция, като е била поредната година на понижаващи се лихви. Най-изразително те са се понижили при депозитите със срокове до 3 месеца както при левовите, така и при евровите. При доларовите депозити най-чувствителни са били пониженията при продуктите със срочност от 1 до 6 месеца.

Любопитна тенденция, която според Стойков е продължила да се развива паралелно с понижаващите се лихви по депозити и спестовни сметки, е увеличаването на техните обеми. Общото нарастване на депозитите на домакинствата към края на декември 2013 г. по данни на Българска народна банка (БНБ) е 37,699 млрд. лв.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...