Наблюдава се раздвижване при цените на дребно на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, яйца, брашно, агнешко месо и пилешко месо). Това сочат данните от седмичния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който обхваща периода 11-18 юли 2012 г.
Най-голямата изненада е поскъпването на захарта с 2 стотинки за килограм – от началото на годината продуктът следва устойчива тенденция на поевтиняване. Продължава да се увеличава цената на олиото, като тази седмица тя се е вдигнала с още стотинка. Поскъпване е регистрирано и при трите разфасовки на агнешкото месо – с 5 стотинки при плешката, с 6 стотинки – при бута и с цели 35 стотинки при цялото агне. Повишението обаче се дължи единствено на факта, че през последната проучвана седмица са постъпили данни от различни области в сравнение с изследваните през периода 4-11 юли 2012 г.
Единственият продукт, чиято цена е спаднала през интервала 11-18 юли, е замразеното пилешко месо, като намалението е в размера на 2 стотинки. Без промяна остават търговските стойности на брашното, на двата размера яйца (M и L) и на замразеното пилешко месо.
Захар
Изненадващо цената на бялата кристална захар на дребно за страната се е покачила с 2 стотинки до 2,24 лева за килограм през седмицата 11-18 юли. По области поскъпването е засегнало повече малките магазини. Най-рязко цената на продукта се е увеличила в област Добрич – с 12 стотинки в големите търговски вериги (ГТВ) и с 15 стотинки в другите търговски обекти (ДТО), както и в магазинчетата в регионите Шумен и Варна – съответно с 10 и с 15 стотинки за килограм. Спад е регистриран само на две места – с 5 стотинки в малките магазини в Перник и със 7 стотинки в хипермаркетите в София.
Олио
Поскъпване е отчетено и при рафинираното слънчогледово олио – през периода средната му за страната търговска стойност на дребно се е вдигнала с 1 стотинка до 3,02 лева за един литър. Причината е рязкото увеличение на цената на продукта в област Шумен – с 22 стотинки в големите магазини и с 23 стотинки – в малките.
Други по-отчетливи поскъпвания са регистрирани ГТВ в Добрич и във Варна – съответно с 15 и с 10 стотинки за литър. В останалите проучвани области цената на олиото остава сравнително стабилна, като единственият спад е отбелязан в големите вериги в Бургас и е в размера на 3 стотинки.
Брашно
Цената на брашното тип 500 на дребно е останала стабилна в рамките на интервала 11-18 юли. Както и миналата седмица (4-11 юли), продуктът е вървял средно за 1,04 лева за килограм. Не са забелязани съществени ценови изменения и на регионално ниво.
Яйца
Без промяна е и цената на дребно на двата размера яйца. Яйцата размер M са се продавали за 26 стотинки за брой средно за страната, а тези размер L – за 29 стотинки. Измененията в отделните изследвани области са в размера на 1-2 стотинки и са наблюдавани предимно в големите търговски вериги.
Агнешко месо
И при трите основни разфасовки на агнешкото месо е регистрирано поскъпване на дребно. През седмицата 11-18 юли цялото агне е струвало средно 13,44 лева за килограм, което е увеличение с цели 35 стотинки. Това обаче се дължи единствено на различните проучвани области в сравнение с предходния период 4-11 юли. В последния анализ на МЗХ не е отчетено нито едно изменение при цената на продукта на проучваните през седмицата региони.
Агнешкият бут и агнешката плешка са повишили търговската си стойност съответно с 6 стотинки до 13,36 лева и с 5 стотинки до 13,04 лева. Общо при двете разфасовки са отбелязани три ценови промени на областно ниво – поскъпване на бута с 1 лев в хипермаркетите във Варна и на плешката с 50 стотинки в ГТВ във Варна и в ДТО в София.
Пилешко месо
Пиле – замразено
Цената на замразеното пилешко месо на дребно е спаднала с 2 стотинки до 4,41 лева за килограм в рамките на изследвания интервал 11-18 юли. Промяната се дължи на отчетливото намаление на продукта в част от проучваните области. Най-сериозното поевтиняване е с 50 стотинки – в ГТВ в Монтана, с 46 стотинки – в тези във Враца, както и с 35 стотинки – в големите вериги в София и в малките магазини в Перник. Отбелязани са и няколко поскъпвания, най-рязкото от които – в размера на 23 стотинки за килограм, отчетено в ГТВ в Добрич.
Пиле – прясно, охладено
През проучвания период средната за страната цена на дребно на охладеното пилешко месо остава непроменена на ниво от 5,01 лева за един килограм. Забелязват се ценови промени в малка част от отделните изследвани региони. Най-сериозните са спад с 25 стотинки и с 50 стотинки в ГТВ съответно в Благоевград и в София. Най-отчетливото поскъпване на прясното пиле е това с 15 стотинки в ДТО в София.