Фермерите излизат директно на пазара

15.06.2014 | 10:01
по статията работи: Ростислава Иванова
Облекченията за производителите, които елиминират посредниците, влязоха в сила от 3 юни
Наредбата дава следните търговски права на животновъдите:

·С изменението се дава възможност продажбата да бъде и от друга технологична инсталация, а не само от млекомат, която поддържа температура на млякото при 4-6 градуса и лесно се измива и дезинфекцира;

·Добавя се още една съседна административна област. С тази промяна в София ще могат да продават сурово мляко фермери не само от Софийска област, но и от още 7 области - Благоевград, Перник, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Пазарджик. Така се дава шанс на производителите от цяла Западна България с изключение на Кюстендил и Видин;

·Остава ограничението от 2 часа за транспортиране на суровото мляко от фермата до млекомата и технологичната инсталация;

·Фермите, които продават сурово мляко само от фермата, трябва да бъдат регистрирани по Закона за ветеринарно медицинската дейност.

·Фермите за краве мляко, които продават сурово мляко от технологична инсталация и млекомат, трябва да бъдат регистрирани в първа група съгласно Наредба № 4 от 2008 г.

Когато клиентът отиде до фермата за сурово мляко, той може да прецени дали да купи, като види сам нивото на хигиената и условията, при които се отглеждат животните, обяснява д-р Апостолов. При пазаруване от млекомат обаче това е невъзможно и затова фермите трябва да подлежат на регистрация.

Птицевъдите могат да продават два пъти повече яйца

Максимално разрешеното количество яйца за директна продажба от производител е до 40% от дневното количество произведени яйца за всяка ферма, но не повече от 1000 броя седмично. Досега разрешеното количество беше до 500 броя седмично.

За да могат да продават директно, стопаните трябва да разполагат с анализ от лабораторни проби, че във фермите им няма салмонелозни заболявания.

Директната продажба на яйца може да се осъществява:

·с доставка от фермата до краен потребител или от общински пазари, но само в собствената административна област, плюс още една съседна област;

·до местни магазини за търговия на дребно, разположени в същата или една съседна административна област, на които производителят на яйца е ползвател, наемател или собственик на обекта;

·до местни обекти за обществено хранене – ресторанти, обществени кухни и столове и др., намиращи се собствената или една съседна област.

Рибарите ще предлагат улова си от лодките и на кея

Рибарите могат да предлагат за директна продажба до 30% от годишния улов на прясна и охладена морска и сладководна риба, но не повече от 5000 кг годишно. Същото количествено ограничение се отнася и за собствениците на рибовъдни стопанства.

Директна търговия на прясна и охладена риба може да се осъществява:

·от риболовния съд;

·на кейови площадки по пристанища;

·на лодкостоянки;

·от рибовъдно стопанство;

·до краен потребител или местен обект за търговия на дребно, разположен в същата и една съседна административна област в близост до рибовъдното стопанство, лодкостоянката или пристанището, на който рибарят е ползвател, наемател или собственик.

Прясно заешко и пилешко месо – директно от фермата

Новата наредба позволи на стопаните да обособят кланици във фермите си, в които да колят и подготвят за продажба отглежданите от тях зайци за месо, бройлери, патки и пуйки и други видове водоплаващи птици. Ограничението за количествата обаче е повече от 40% от всеки вид, предназначен за клане, но не повече от:

·600 броя бройлери на месец;

·100 броя водоплаващи и пуйки на месец;

·500 броя други видове птици на месец;

·100 броя зайци на месец.

Месото трябва веднага да се охлажда до температура от минус 2 до 4 градуса, при която може да се съхранява най-много 3 дни.

Директната продажба е позволена в обособено за целта помещение в самата ферма или доставка до краен потребител в същата и една съседна област. Дава се обаче и съвсем нова възможност на производителите да доставят директно за продажба на местен обект за търговия на дребно в областта и в една от съседните области. Изискването отново е фермерът да е ползвател, наемател или собственик на магазина, който ще снабдява с прясно заешко и птиче месо.

Облекчени изисквания при преработката на собствени продукти

Собствениците на животни могат да преработват сурово мляко от крави, овце, кози и биволи само от собствената си ферма. Те могат директно да предлагат и месо от домашни двукопитни животни, птици, зайци и щрауси от собствената им ферма. Производителите трябва да си оборудват помещение за кланица, което досега не бе позволено.

Преработката на суровините трябва се извършва в обект за търговия на дребно, регистриран по Закона за храните, на който фермерът трябва да е собственик, ползвател или наемател. Магазинчето може да се помещава във фермата или другаде в съответната област, като производителят може да има и друг такъв обект в една съседна област.

Преработката на овче, козе и биволско мляко можа да става и в подвижен обект, който да бъде разположен в подвижна мандра на ливадата, където пасат животните на фермера. Мобилната мандра трябва да се регистрира като временен търговски обект в Областната Дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Зреенето и съхранението на млечните изделия от подвижната мандра може да става и в друго помещение в стопанството или къщата на фермера. Няма ограничение за количествата, които ще се преработват.

Регистрация на търговските и преработвателни обекти

За директна продажба на сурово мляко, мед, яйца, риба и месо от птици и зайци задължителната процедура е вписване, подчерта Апостолов. След като производителите са готови с инсталациите, оборудването, помещенията и документацията, те трябва да подадат в Областната Дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Заявление за вписване по образеца, който ще намерят на сайта на БАБХ.

За продажба на сурово мляко и месо от птици и зайци областната дирекция издава удостоверение в срок от 10 дни, а за мед, яйца и риба срокът е 7 дни.

Регистрацията за обект за търговия на дребно се извършва по Закона за храните, подобно на регистрацията на магазин за хранителни стоки. Продажбата на фермерски млечни и месни продукти е възможна на място, където се преработват или от мобилна хладилна витрина, разположена в собствената и една съседна административна област. До 40% от произведените продукти могат да се доставяни до други обекти за търговия на дребно в областта и още една съседна област.

За преработени във фермата млечни и месни продукти в готови храни се изисква регистрация. Процедурата включва подаване на заявление за регистрация, придружено от копия на документи по списък, проверка на място, одобрение и регистрация.

Една от критиките към Наредба №26 е, че не е в интерес на малките ферми, коментира Стоилко Апостолов. Според него обаче те са неоснователни, тъй като става въпрос за директна доставка на малки количества суровини и храни. „Наредба №26 не е предназначена само за малките ферми“, уточнява шефът на „Биоселена“. Това означава, че по нея могат да се регистрирати различни по обем стопанства, като спазват ограниченията в количествата, които наредбата налага. Той предлага да се изготви Наредба №27, която да е адресирана само към най-малките ферми.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 12.12   1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Златица настъплението на кръстоносците, предвождани от Владислав III и Янош Хуняди, към Одрин е спряно от силна...