Въпреки страха от прекомерното поскъпване на продуктите, които, както казва премиерът, всеки иска да има на трапезата си на Великден, многобройните дискусии в крайна сметка са довели до тяхното поевтиняване. Това показват както данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за периода 7–14 март 2012 г., така и емпиричните наблюдения "на място" на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който, както става ясно от информация на финансовото ведомство, вече изпълнява заръката на премиера и обикаля магазините, за да проверява цените на хранителните продукти.
Очакваното раздвижване в цените на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо, е в посока надолу. Това се отнася за захарта, агнешката плешка, агнешкия бут, както и за замразеното и охладеното пилешко месо. С една стотинка поевтиняват и яйцата размер М и L в големите търговски вериги (ГТВ).
Без промяна остават средните стойности на двата размера яйца в другите търговски обекти (ДТО), както и тези на брашното и на цялото агне.
Захар
През периода 7–14 март захарта продължава да поевтинява. Цената й на дребно за страната се е понижила с три стотинки до 2,31 лева за килограм. Спадът се дължи на поевтиняването на продукта в големите вериги. В пет области стойността на захарта е намаляла с 12 стотинки – Ловеч, Перник, Плевен, Габрово и Велико Търново.
Олио
След като през периода 29 февруари–7 март олиото поскъпна със стотинка, в рамките на изминалата седмица цената му отново се нормализира. Средно за страната то е струвало 2,94 лева за литър. Само в някои региони обаче се наблюдава раздвижване стойността на продукта, предимно в ГТВ. Най-същественото поевтиняване е отчетено в Пловдив – с цели 35 стотинки за литър. Единствено в Перник олиото покачва цената си по-съществено – с 15 стотинки.
Брашно
Отново най-стабилни са стойностите на брашното. И през седмицата 7-14 март то е вървяло средно за 1,04 лева на дребно. Не се наблюдават съществени изменения в цените му по области. Продължава да е висок маржът между средната цена на продукта в големите и в малките магазини – 9 стотинки.
Яйца
След поскъпването на яйцата средно с 10 стотинки за брой в рамките на седмиците от 22 февруари до 7 март, през последния изследван период цената им се нормализира. Средно за страната яйцата размер М на дребно са се предлагали на 38 стотинки, а тези размер L – за 41 стотинки за яйце.
В големите вериги продуктът дори е поевтинял с една стотинка, като това важи и за двата размера. Не се наблюдават съществени раздвижвания в различните региони. Най-голямото понижение на стойността на яйцата М е отчетено във Варна (с 3 стотинки), а на яйцата L – в Шумен (с 5 стотинки).
Агнешко месо
През изминалата седмица се наблюдава раздвижване в цените на агнешкото месо на дребно. Средната цена на цялото агне е стабилна – то отново е вървяло за 13,23 лева за килограм.
Агнешкият бут и агнешката плешка са поевтинели – съответно с 9 стотинки до 13,75 лева и с 4 стотинки до 13,40 лева. По области раздвижването на двете разфасовки е паралелно. Най-същественото понижение е с 40 стотинки за килограм – в магазинчетата в област Варна. Най-значителното поскъпване е отчетено в ДТО в Стара Загора и е в размер на един лев.
Пилешко месо
В рамките на седмицата 7–14 март са се понижили цените и на пилешкото месо на дребно – и на замразеното, и на охладеното.
Пиле – замразено
Замразеното пиле е поевтиняло средно с една стотинка до 4,40 лева за килограм. Действително, това се дължи на резкия спад на стойността на продукта в ДТО във Варна – с цели 40 стотинки, както и в ГТВ на Разград – с 25 стотинки. В търговските вериги на останалите изследвани региони няма съществени изменения.
Пиле – прясно, охладено
С две стотинки се е понижила стойността на прясното пилешко месо. Средно за страната то е вървяло на 4,98 лева за килограм. Раздвижването е в големите вериги на някои от изследваните области. Най-отчетливо е поевтиняването с 22 стотинки в Бургас и с 21 стотинки в София.