Декларация по повод атентата срещу българския журналист Васил Иванов

НС

Държавен вестник брой: 32

Година: 2006

Орган на издаване: НС

Дата на обнародване: 27.04.2006

Ние, народните представители от Четиридесетото Народно събрание, категорично осъждаме всеки акт на насилие, особено когато е насочен срещу свободата на словото.
Независимо дали е реален акт, опит за покушение срещу живота на един човек или е намерение да се сплаши личност, която не се страхува публично да изразява мнението си, този акт е посегателство срещу демократичните завоевания на България.
Всеки български журналист с безкомпромисна позиция срещу корупцията, престъпността, безотговорността, злоупотребите и беззаконията е гордост за българската демокрация и пример за висок професионализъм и честна гражданска позиция. Атентатът срещу Васил Иванов е целенасочен опит за грубо посегателство срещу свободата на словото в нашата страна, а тя е основополагащ принцип на истинската демокрация.
Атентатът идва в момент, когато законността и сигурността в България са във фокуса на вниманието на европейските ни партньори. Този акт прави опит да дискредитира нашата страна в очите на Европа и е опасен за европейското ни бъдеще. Ако някой търси такива последици за страната ни, на него трябва да му се потърси най-строга политическа и наказателна отговорност.
Този терористичен акт за пореден път показва, че за защитата на правовия ред и сигурността на гражданите предстои да бъде изминат дълъг и тежък път. Като общество ние отдавна сме избрали пътя на демокрацията. Ето защо на опитите да се всява страх, хаос и беззаконие следва да се противодейства по най-безкомпромисен начин.
Като изхожда от тези съображения, Народното събрание на Република България:
1. Изразява пълната си солидарност с журналистите, които имат доблестта да застанат срещу корупцията и организираната престъпност в България, и призовава всички граждани да се противопоставят на опитите да се ограничава с каквито и да било средства свободата на словото в Република България.
2. Категорично настоява Министерството на вътрешните работи да предприеме решителни мерки за максимално бързо разкриване на подбудителите и извършителите на атентата.
3. Заявява политическата си воля да използва всичките си конституционни правомощия за твърд отпор на всяко посегателство срещу демократичните ценности и правовата държава.

Декларацията е приета от 40-то Народно събрание на 7 април 2006 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив