Отново дойде това време на година, в което след обилните трапези и почерпки за Коледа, човек усеща, че е прекалил. Чувството на тежест и болезнения махмурлук могат да минат по-бързо с петте идеи, подбрани от здравните сайтове.
1. Вода
И срещу преяждане и срещу махмурлук се препоръчва много вода на следващия ден. Водата е може би най-ключовата съставка от процеса на прочистване, защото помага за отделянето на токсините от тялото. Колкото повече вода пием, толкова по-малко храна е необходима за засищане, а въздържането от още тежки храни след преяждането, е най-важно за разтоварването.
Още по-полезна за детоксикиране е водата с резен лимон и няколко капки лимонов сок. Една такава чаша на сутринта подпомага функцията на жлъчката и на черния дроб, които са пострадали особено много от угощенията. Лимонът обаче сваля кръвното налягане, така че хора с ниско кръвно не трябва да прекаляват.
Ефикасен метод за външно пречистване е контрастният душ - пет минути под гореща вода, последвани от 30 секунди студена и така три пъти. След това обратно в леглото за 30 минути. Това стимулира кръвообращението, забързва метаболизма и помага на органите да изхвърлят по-лесно токсините. Същия ползотворен ефект имат и сауната и парната баня, при които излишните вещества се изхвърлят чрез потта.
2. Разтоварващ ден
След два-три дни преяждане, поне един трябва да е за разтоварване, за да не се натрупат излишни килограми и да се позволи на тялото да обработи и изхвърли всичко, поето на празничната трапеза. В разтоварващия ден се препоръчват много плодове и зеленчуци, защото никоя друга храна не е толкова богата на прочистващи фибри и антиоксиданти, витамини и вода.
Антиоксидантите са особено необходими след натоварване на стомаха, когато свободните радикали са във вихъра си, а фибрите успокояват цялата хранителна система. Препоръчва се зелена салата и плод за десерт вместо сладкиш. Освен всичко друго плодовете и зеленчуците са нискокалорични, така че могат да се консумират спокойно в големи количества и да засищат. Подходящи са и супите, но без брашно или картофи.
Колкото до популярния мит, че срещу махмурлук трябва да се яде мазна храна - не е вярно. Мазнините помагат за предотвратяване на махмурлука и мазна храна трябва да се яде преди или по време на пиенето, но на следващия ден е противопоказна, защото допълнително затормозява органите. Вместо това препоръчителна закуска на сутринта (или по обяд) са например бъркани яйца, защото са богати на амино киселини, както и супи, овесени ядки или препечени филийки с мед.
3. Чай, фреш, спортни напитки, зелев сок
Напитки, богати на електролити като специализираните спортни сокове или кокосовата вода могат да помогнат за връщането на баланса и отърваването от пиянското главоболие и гадене. Джинджифиловият и ментовият чай също могат да помогнат срещу болките в стомаха и за подсилване на организма. Прясно изцедените сокове, макар че при тях се губи значителна част от фибрите на плода, също са далеч по-полезни от газираните напитки и натуралните сокове след преяждане и препиване.
Сокът от кисело зеле или маринатата от киселите краставички не случайно са най-популряните напитки срещу махмурлук. Те са богати на киселина, сол и вода, които помагат за нивата на електролитите в тялото. Препоръчват се две чаши и преди запоя и след него. Кафе на сутринта обаче не се препоръчва или поне не в големи дози, защото може да влоши главоболието. По-добър ефект би имало в кобинация с аспирин.
4. Физически упражнения
Макар че в мързеливия период на почивните дни и с болката от препиването, спортуването изглежда като екстремна мярка, движението наистина би помогнало за разтоварването и прочистването на тялото. С потта ще излязат голяма част от токсините, усилието ще раздвижи задръстения стомах и ще подпомогне отделителната система, а накрая благотворният душ ще измие чувството на тежест, особено ако е контрастен.
Ако не във фитнеса, то поне една продължителна разходка навън ще бъде много полезна за метаболизма и ще освежи страдащите от главоболие. Друга идея е и активното движение вкъщи, например с домакинстване или секс.
5. Превенция
Може би е късно за този съвет, но най-доброто което човек може да направи по празниците е да не прекалява нито с храната, нито с алкохола. Разнообразието на празничната трапеза не е вредно, стига да не се изяждат прекалено големи количества и ястията да се комбинират с повече зеленчуци, по възможност пресни. За чувството на тежест след обилна чиния с месо например, най-много допринася десертът със захар и тесто, така че ако той се пропусне, на следващия ден може да не е толкова страшно.
Що се отнася до алкохола - здравословна мярка според препоръките на здравните служби са две чаши и най-безвредно е виното. Дори да са повече чаши за вечерта, добра норма е по една чаша на един час, придружена или подложена с мезе, за да се даде време на черния дроб да се справи.