Допълнителен протокол към Споразумението между правителствата на страните - участнички в ЧИС, за сътрудничество в борбата срещу престъпността и особено срещу нейните организирани форми

МС

Държавен вестник брой: 62

Година: 2003

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 15.02.2007

ПРЕАМБЮЛ

Правителствата на страните - членки на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) - страни по този допълнителен протокол, наричани по-нататък "страните",
в съответствие с разпоредбите на чл.2, 4, 6 и т.10 от чл.5 от Споразумението между правителствата на страните - членки на Черноморското икономическо сътрудничество, за сътрудничество в борбата с престъпността и особено нейните организирани форми, подписано в Керкира на 2 октомври 1998 г., наричано по-нататък "Споразумението ЧИС",
съзнавайки растящата роля и значимост на регионалните инициативи по отношение на сътрудничеството в борбата с престъпността,
потвърждавайки решимостта си да постигнат с общи усилия постоянно усъвършенстване на прилагането на разпоредбите на Споразумението ЧИС,
с цел осигуряване на необходимото ниво на координация на сътрудничеството между органите на страните участнички,
се съгласиха за следното:

Член 1
Създаване на Мрежа от служители за връзка

Страните създават Мрежа от служители за връзка на ЧИС за борба с престъпността, наричана по-нататък "мрежа", състояща се от служители за връзка, определени от страните членки като техни представители.

Член 2
Цели

Целите на мрежата са следните:
1. да засили сътрудничеството в контрола върху престъпността и да се осигури координация на взаимодействието между компетентните органи на страните;
2. да създаде мрежа за обмен на информация между правоохранителните органи на страните членки за ефективна борба срещу престъпността и извършителите на престъпления в съответствие със Споразумението ЧИС.

Член 3
Задачи и функции

Служителите за връзка на мрежата имат следните задачи и функции:
1. да отправят запитванията, изпратени от други служители за връзка, до съответните си страни за спешни случаи за един ден, а за други случаи - за три дни, в съответствие с разпоредбите на чл.5 от Споразумението ЧИС;
2. да изпращат исканата информация на страните по тяхно запитване в съответствие с разпоредбите на чл.9 от Споразумението ЧИС;
3. да се срещат периодично за обсъждане на тенденциите в трансграничната престъпност в региона с цел идентифициране на нови форми на сътрудничество между правоохранителните органи на страните - членки на ЧИС;
4. да се отчитат и да предлагат на съответните органи начини за по-нататъшно засилване на сътрудничеството;
5. да подпомагат обмена на правни документи и практически опит между правоохранителните органи на страните - членки на ЧИС, в областта на борбата с трансграничната престъпност.

Член 4
Статут на мрежата в рамките на ЧИС

Мрежата е група за сътрудничество в областта на борбата с престъпността, създадена в съответствие с чл.6 от Споразумението ЧИС.

Член 5
Място на провеждане на срещите на мрежата

Мрежата ще провежда срещите си в сградата на Постоянния международен секретариат на ЧИС, освен ако не е решено друго по инициатива на изпълняващия длъжността председател на ЧИС.

Член 6
Организация и функциониране

1. Мрежата ще функционира в съответствие с Устава и Процедурните правила на ЧИС, както и на Споразумението ЧИС.
2. Всяка страна - членка на ЧИС, страна по този допълнителен протокол, определя един служител за връзка към мрежата и негов заместник.
3. За да определят или да оттеглят служител за връзка към мрежата, страните уведомяват Постоянния международен секретариат на ЧИС, който уведомява всички страни членки.
4. Мрежата се среща периодично поне веднъж годишно.
5. Мрежата изпълнява задачите си под правомощията на Работната група за сътрудничество в борбата с престъпността и по-специално нейните организирани форми, и се отчита пред нея.

Член 7
Разходи

Всички разходи на служителите за връзка, свързани с прилагането на разпоредбите на този допълнителен протокол, се поемат от изпращащата страна.

Член 8
Национални звена за връзка

Страните определят национални звена за контакт в рамките на националните си правоохранителни органи, за предпочитане работещи в областта на международното сътрудничество (Интерпол, Център ИСЮЕ за борба с трансграничната престъпност и т.н.).

Член 9
Защита на информацията и личните данни

1. Информацията, получена по силата на този допълнителен протокол, получава същата степен на секретност от молещия орган, която се прилага за подобна съхранявана информация.
2. Без да накърнява съответните международни ангажименти на страните - членки на ЧИС - страни по Споразумението ЧИС и по този допълнителен протокол, личните данни, получени според този допълнителен протокол, получават защита, равностойна поне на тази, осигурявана от предоставящата страна.

Член 10
Наблюдатели и гости

1. Представители на страните - наблюдателки към ЧИС, може да посещават работата на мрежата в съответствие с Устава и Процедурните правила на ЧИС.
2. Съответните международни институции или агенции могат да бъдат поканени на срещите на мрежата.

Член 11
Заключителни разпоредби

1. Този допълнителен протокол е открит за подписване или присъединяване за всяка една от страните - участнички в ЧИС.
2. Постоянният международен секретариат на ЧИС е депозитар на този допълнителен протокол. Оригиналът на този допълнителен протокол в единствено копие на английски език се депозира в Постоянния международен секретариат, който изпраща заверено копие на всяка страна.
3. Този допълнителен протокол влиза в сила на тридесетия ден от датата, на която в Постоянния международен секретариат е депозиран третият документ за ратификация или одобряване.
4. За всяка страна, ратифицираща или одобряваща този допълнителен протокол, след депозирането на третия документ за ратификация или одобряване, този допълнителен протокол влиза в сила на тридесетия ден след датата на депозиране документа за ратификация или одобряване на тази страна.
5. Всяка страна може да се оттегли от този допълнителен протокол чрез официално уведомление до Постоянния международен секретариат на ЧИС. Оттеглянето влиза в сила три месеца след датата, на която Постоянният международен секретариат е получил уведомлението за оттегляне.
6. Всяка страна може да предложи изменение на този допълнителен протокол. Такова изменение се приема със съгласието на всички страни и влиза в сила в съответствие с алинеи 3 и 4 от този член.
7. Две години след влизането в сила на този протокол страните предприемат промеждутъчен преглед на резултатите от прилагането на този протокол. Окончателна оценка се извършва четири години след влизането му в сила с цел съгласуване на необходимите мерки за по-нататъшно усъвършенстване на сътрудничеството.
Подписан в Киев на тринадесети март две хиляди и втора година.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив