ЗАКОН ЗА ВИНОТО И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ
В сила от 16.09.2012 г.
Обн. ДВ. бр. от 15 Юни 2012г.,
изм. ДВ. бр. от 15 Февруари 2013г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 21 Март 2014г.,
изм. ДВ. бр. от 20 Февруари 2015г.,
изм. ДВ. бр. от 11 Август 2015г.
изм. ДВ. бр. от 15 Февруари 2013г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 21 Март 2014г.,
изм. ДВ. бр. от 20 Февруари 2015г.,
изм. ДВ. бр. от 11 Август 2015г.
Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
Приложение № 1 към
КАТЕГОРИИ ЛОЗАРО-ВИНАРСКИ ПРОДУКТИ
1. Вино.
2. Младо вино в процес на ферментация.
3. Ликьорни вина.
4. Пенливи вина.
5. Качествени пенливи вина.
6. Качествени ароматизирани пенливи вина.
7. Пенливо газирано вино.
8. Искрящо вино.
9. Искрящо газирано вино.
10. Гроздова мъст.
11. Частично ферментирала гроздова мъст.
12. Частично ферментирала гроздова мъст, получена от стафидирано грозде.
13. Концентрирана гроздова мъст.
14. Ректифицирана концентрирана гроздова мъст.
15. Вино от стафидирано грозде.
16. Вино от презряло грозде.
17. Ароматизирано вино.
18. Ароматизирана напитка на винена основа.
19. Ароматизиран коктейл от лозаро-винарски продукти.
20. Винен оцет.
Приложение № 2 към
ОБОЗНАЧЕНИЯ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЗАХАР
Част І. Термини за означаване на захарното съдържание за пенливо вино, пенливо-газирано вино, качествено пенливо вино или качествено ароматизирано пенливо вино.
Термин | Условие за употреба |
брют натюр | Ако съдържанието на захар е по-малко от 3 грама на литър. Терминът може да се използва само за продукти, към които не е добавяна захар след вторичната ферментация. |
екстра брют | Ако съдържанието на захар е между 0 и 6 грама на литър. |
брют | Ако съдържанието на захар е по-малко от 12 грама на литър. |
екстра сухо | Ако съдържанието на захар е между 12 и 17 грама на литър. |
сухо | Ако съдържанието на захар е между 17 и 32 грама на литър. |
полусухо | Ако съдържанието на захар е между 32 и 50 грама на литър. |
сладко | Ако съдържанието на захар е по-високо от 50 грама на литър. |
Част ІІ. Термини за означаване на захарното съдържание за лозаро-винарски продукти, различни от тези, посочени в част І.
Термин | Условие за употреба |
сухо | Ако съдържанието на захар не надвишава: - 4 грама на литър, или - 9 грама на литър, при условие че общата киселинност, изразена в грамове винена киселина на литър, е не повече от 2 грама под съдържанието на остатъчна захар. |
полусухо | Ако съдържанието на захар надвишава определената по-горе максимална стойност, но не надвишава: - 12 грама на литър, или - 18 грама на литър, при условие че общата киселинност, изразена в грамове винена киселина на литър, е не повече от 10 грама под съдържанието на остатъчна захар. |
полусладко | Ако съдържанието на захар е по-високо от определената по-горе максимална стойност, но не повече от 45 грама на литър. |
сладко | Съдържанието на захар е поне 45 грама на литър. |
Приложение № 3 към
ПИКТОГРАМА
Приложение № 4 към
ОСНОВНИ ФИЗИКО-ХИМИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ НА ТРАДИЦИОННИ БЪЛГАРСКИ НАПИТКИ И ПРОДУКТИ
Показатели | Винена ракия | Гроздова ракия | Ракия от гроздови джибри | Плодова ракия | Ракия от плодови джибри | Винен дестилат | Зърнен дестилат | Плодов дестилат | Спиртни напитки, произведени от етилов алкохол от земеделски произход |
Метилов алкохол | До 200 | До 200 | До 1000 | До 1000 | До 1500 | До 200 | До 100 | До 1000 | До 30 (до 10 за водка) |
(г/хл а.а.) | |||||||||
Летливи вещества в (г/хл а.а.), в т.ч. общи киселини, естери, висши алкохоли, алдехиди | Равно или по-голямо от 125 | Равно или по-голямо от 125 | Равно или по-голямо от 140 | Равно или по-голямо от 200 | Равно или по-голямо от 200 | Равно или по-голямо от 125 | Равно или по-голямо от 65 | Равно или по-голямо от 200 | Отговарят на нормите за етилов алкохол от земеделски произход* |
Фурфорол в (г/хл а.а.) | До 3 | До 3 | До 3 | До 3 | До 3 | До 3 | До 6 | До 3 | Не се допуска |
Цианиди в (г/хл а.а.) | До 0,025 | До 0,025 | До 0,025 | До 7 | До 7 | До 0,025 | До 0,025 | До 7 | Не се допуска |
(*) Спиртни напитки с вложени ароматизанти могат да са с отклонение на показателите за летливи вещества: общи киселини, естери, висши алкохоли и алдехиди.
Приложение № 5 към
Array
Приложение № 6 към
Array
Приложение № 7 към
Array
Приложение № 8 към
Array
Приложение № 9 към
Array
Приложение № 10 към
Array
Приложение № 11 към
СПИСЪК НА ГЕОГРАФСКИТЕ УКАЗАНИЯ ЗА СПИРТНИТЕ НАПИТКИ
I. Ракии:
1. Винени и гроздови ракии: Ново село, Враца, Сухиндол, Павликени, Лясковец, Русе, Левски, Лудогорие, Търговище, Плевен, Велики Преслав, Шумен, Свищов, Никопол, Варна, Евксиноград, Добрич (добруджанска), Силистра, Тутракан, Поморие, Бургас, Сунгурларе, Ямбол, Стралджа, Сливен, Славянци, Карлово, Казанлък, Пазарджик, Стамболийски, Мелник, Дамяница, Благоевград, Любимец, Хасково, Асеновград, Средец, Първенец, Пещера, Пловдив и Карнобат.
2. Джиброви ракии: Ловеч, Сухиндол, Лясковец, Сунгурларе, Славянци, Пловдив, Виноградец, Мелник, Дамяница, Хасково, Асеновград, Свищов, Средец, Пещера, Стралджа и Силистра.
3. Плодови ракии:
3.1. Сливови: Тетевен, Троян, Елена, Ловеч, Омуртаг, Габрово и Исперих.
3.2. Ябълкови: Тетевен, Троян, Кюстендил, Хасково, Варна, Видин, Перник, Исперих и Долна баня.
3.3. Кайсиеви: Силистра, Велики Преслав, Тервел, Русе, Исперих и Варна.
3.4. Крушови: Кюстендил (Вилямова), Ловеч и Исперих.
3.5. Прасковени: Сливен.
3.6. Черешови: Исперих, Кюстендил, Хасково, Куклен, Айтос и Карнобат.
3.7. Малинови: Исперих и Ловеч.
II. Бренди: Евксиноград, Плиска, Поморие, Плиска - Ахелой, Велики Преслав, Мадара, Силистра, Варна, Карнобат, Лясковец и Ловеч.
Приложение № 12 към
РАЗРЕШЕНИ ТЕХНОЛОГИЧНИ ПРАКТИКИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВО НА ЕТИЛОВ АЛКОХОЛ ОТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗХОД, ДЕСТИЛАТИ И СПИРТНИ НАПИТКИ
1. Аерация или добавяне на кислород
2. Термични обработки
3. Центрофугиране и филтриране без или със спомагателен инертен материал, при условие че не преминава в обработения продукт
4. Употреба на въглероден диоксид (въглероден анхидрид) и/или на азот, поотделно или на смес от тях, с цел да се създаде инертна атмосфера и да се защити продуктът от въздуха
5. Употреба на ензими
6. Употреба на дрожди за ферментация
7. Подпомагане развитието на дрождите чрез добавка на едно или повече от следните вещества:
а) диамониев фосфат или амониев сулфат до 0,3 грама на литър;
б) амониев сулфит или амониев бисулфит до 0,2 грама на литър; тези добавки могат да се използват съвместно в общо количество до 0,3 грама на литър;
в) тиамин дихлорхидрат до 0,6 милиграма на литър, изразено като тиамин;
г) използване на препарати от дрождени обвивки до 40 грама на хектолитър.
8. Употреба на пеногасители, разрешени по
9. Употреба на серен диоксид, калиев бисулфит или калиев метабисулфит
10. Десулфитиране чрез физически методи
11. Десулфитиране чрез употреба на калциев карбонат, калциев хидроксид, натриев хидроксид
12. Обработка с активен въглен за винарски цели
13. Бистрене с един или повече от следните материали, годни за енологична употреба:
а) желатин за хранителни цели;
б) казеин и калиев казеинат;
в) бентонит;
г) силициев диоксид под формата на гел или колоиден разтвор;
д) танин.
14. Употреба на винена и/или лимонена киселина за повишаване на киселинното съдържание
15. Намаляване на летливите вещества при съдържание не повече от 2 грама на литър чрез използване на едно или повече от следните вещества:
а) калиев бикарбонат;
б) калциев карбонат;
в) натриев хидроксид;
г) натриев бикарбонат;
д) калиев перманганат.
16. Коригиране на рН с натриев хидроксид
17. Намаляване твърдостта на водата с йонообменни смоли, разрешени за използване по
18. Извличане на ароматични и овкусяващи вещества чрез екстракция и/или дестилация