Бонбони без захар отдавна не са новост на пазара. Такива обаче, които ядете до насита и все пак нямате кариес - това вече си е новина, пишат от Insmarket.bg.
Компанията Organobalance изобрети бонбони без захар, със съдържание на убити (инактивирани) бактерии, които се свързват с вредните бактерии в устната кухина и по този начин намаляват риска от кариес. Известно е, че след хранене бактериите на повърхността на зъбите започват да отделят киселина, която разрушава емайла, пише meddaily.ru, позовавайки се на Medical News Today.
Най-разпространеният щам сред вредните бактерии е Mutans streptococci. Другата бактерия - Lactobacillus paracasei - снижава концентрацията на този патоген, разрушаващ зъбите. Щом се свърже с M. streptococci, бактерията L. paracasei не позволява на патогена повторно да се прикрепи към повърхността на зъба. Така слюнката просто го отмива.
Повече за "умните" бонбони и как са тествани може да четете в Insmarket.bg.