В новия брой на сп. Physics World Сидни Перковиц – професор по физика в университета Емъри, разказва историята на развитието на готварските технологии и прави обзор на някои иновациите в областта. Ученият обяснява как приложната физика е довела до готвенето на храна без нуждата от огън в края на 19-ти век и поставя под въпрос изхранването на непрекъснато растящото световно население по един по-екологичен и ефективен начин.
В статията си Перковиц подчертава работата на физика Бенджамин Томпсън – създателят на първата затворена фурна за домашна употреба, както и откритието, направено от инженера Пърси Спенсър, който през 1946 г. установява способността на микровълните да загряват храни. На този принцип днес работят всички микровълнови фурни, които водят до революция в готвенето и стерилизацията на храна.
Въпреки че тези пробиви водят до широко разпространение на комерсиалните печки, днес анализи показват, че между два и три милиарда души - повечето от развиващите се страни - все още консумират храна, сготвена по древния метод върху открит огън в примитивни фурни.
Захранвани от дървесина, въглища и земеделски и животински остатъци - тези методи за готвене водят до сериозни разходи, отделяне на големи количества парникови газове и обезлесяване. Близо два милиона души умират всяка година по света от дихателни заболявания, предизвикани от дима в помещенията.
Досега глобалните усилия да се смекчат част от тези фактори са дали като резултат използването на 166 хиляди подобрени готварски печки, но това далеч не е достатъчно, смята авторът.
Един от проектите, които в момента се развива в бедните държави на местата, където няма достъп до електричество, е фурната Oorja (на хинди „енергия“). Иновацията показва голям потенциал – над 440 хиляди печки Oorja са били продадени до момента. Икономичната система включва малък и евтин вентилатор за компютри, който може да се захранва растителни остатъци като царевични кочани и стъбла от захарна тръстика.
Друг проект на британски изобретатели, наречен SCORE, разработва метод за готвене, в който затворен в съд газ се нагрява от гориво. Така той започва да произвежда звукови вълни, които карат медна намотка да вибрира до магнит, индуцирайки по този начин напрежение. Целта на проекта е да се генерира електрическа енергия с мощност от 100 вата, която е достатъчна за захранването на няколко домакински уреда.
Снимка: www.firstenergy.in
"Както при всички продукти, подобна фурна не би била наистина успешна, докато не се докаже, че работи добре в кухните на страните от Третия свят. Освен това тя трябва да бъде на поносима за бедните семейства цена. Това би означавало, че бъдещите фурни трябва например да се произвеждат от материали и чрез методи, които са достъпни в съответния регион“, пише още Перковиц в статията си.